Utilizatorii sunt, din acest punct de vedere, foarte interesați de aplicațiile de comunicare cele mai sigure. Acesta este contextul în care a apărut modificarea termenilor de confidențialitate pentru utilizarea WhatsApp.

Potrivit unor informații publicate inițial de Reuters, WhatsApp va avea dreptul de a împărtăşi datele personale ale utilizatorilor, inclusiv locurile în care se află şi numerele lor de telefon, cu compania sa mamă, Facebook Inc., şi cu divizii ale acesteia, precum Instagram şi Messenger.

Serviciul de comunicare a fost cupărat de Facebook în 2014 și l-a dublat oarecum în această perioadă pe cel al companiei, Messenger. În 2017, autoritățile de reglementare europene au luat măsuri împotriva Facebook pentru partajarea numerelor de telefon ale utilizatorilor WhatsApp cu rețeaua sa socială Facebook, în scopuri publicitare.

Utilizatorii mai au la dispoziție trei săptămâni, până în data de 8 februarie, pentru a accepta noii termeni, altfel nu vor mai avea acces la conturile lor.

În aceste condiții, un număr foarte mare de utilizatori au început să își instaleze Signal, dar și Telegram, alte două aplicații de comunicare, asta chiar dacă cel puțin momentan nu renunță nici la WhatsApp.

În timp ce utilizatorii WhatsApp încep să se mute în Signal, rețelele sociale sunt inundate de glume pe acest subiect. The Indian Express a dedicat chiar un articol acestui subiect.

La o scară mult mai redusă decât în India, migrația se întâmplă și în România. Potrivit unui instrument de analiză a aplicațiilor, disponibil online, Signal a fost pe locul 27 în ceea ce privește toate aplicațiile descărcate la noi, iar Telegram pe 12, potrivit datelor din 11 ianuarie. Cele două aplicații au câștigat foarte mult și la capitolul ”popularitate” unde ratingul lor a ajuns aproape de maxim.

Nu există totuși date publice legate de numărul exact al utilizatorilor care își instalează alternative la WhatsApp. G4Media a solicitat Signal o serie de date legate de utilizatorii din România, însă reprezentanții aplicației nu au răspuns.

În acest context, Signal este serviciul care a dat lovitura, ca imagine: personalități precum Elon Musk, Edward Snowden sau Bruce Schneier (specialist internațional în tehnologia securității) și-au anunțat susținerea publică pentru aplicație, în detrimentul WhatsApp.

Exodul masiv, înregistrat într-un timp foarte scurt i-a determinat pe mulți reprezentanți ai Facebook să posteze explicații potrivit cărora noile clauze se referă la mesajele trimise de utilizatori companiilor, nu la mesajele schimbate strict între utilizatori.

Facebook a încercat să clarifice faptul că actualizarea nu ar avea nimic de-a face cu chat-urile consumatorilor sau cu datele de profil și, în schimb, modificarea este concepută pentru a sublinia modul în care companiile care folosesc WhatsApp pentru serviciul clienți pot stoca jurnalele chat-urilor sale pe serverele Facebook.

Citește tot articolul pe G4media.ro


Preluare: g4media.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și