Carmen Dan - ministrul de interne: „Acesta este raportul privind evenimentele din 10 august, care în total are 90 de file şi este clasificat secret de serviciu”.

Din acest motiv presa a fost scoasă afară în momentul în care în Comisia de Apărare a Camerei Deputaţilor, Carmen Dan a prezentat părţi din acest raport.

Claudiu Degeratu, expert în securitate naţională, cu o experienţă de 13 ani în domeniul politicii de apărare, spune că raportul poate fi declasificat doar printr-o Hotărâre de Guvern, la iniţiativa ministrului de Interne.

Claudiu Degeratu - expert în securitate naţională: „Este foarte posibil să avem aspecte destul de neclare, poate cu anumite ingerinţe politice, poate cu anumite chestiuni legate de competenţe sau conflict de competenţă între autorităţi. Ne putem aştepta şi la probleme foarte sensibile, legate de intervenţia în forţă, de exemplu cum a ajuns comandantul dispozitivului la decizia de a emite ordinul care să fie semnat de prefectul Capitalei”.

Ministerul nu a oferit până acum amănunte despre pregătirea intervenţiei, despre strategia legată de operaţiune, atrage atenţia expertul în securitate naţională.

Carmen Dan - ministrul de interne: „Informaţiile primite anterior nu au indicat o situaţie generatoare a unei crize de ordine publică, care prin amploare să ameninţe stabilitatea politică, economică, socială”.

Claudiu Degeratu - expert în securitate naţională: „Dacă nu se ştia nimic despre o posibilă tentativă de lovitură de stat de ce totuşi dispozitivul respectiv era foarte puternic, de ce s-au adus forţe din afara Bucureştiului de ce erau înarmate şi aşa mai departe. De la început ei au planificat această misiune ca fiind una excepţională de criză şi nu una obişuită de protest cum se făcea săptămânal. Este o contradicţie majoră pe care nu o explică ministrul”.

Sindicaliştii din Poliţie au şi ei o explicaţie pentru refuzul ministrului de a descretiza raportul care priveşte intervenţia din 10 august.

Cosmin Andreica - preşedinte al Sindicatului Europol: „În momentul de faţă se pare că este o tentativă de a trage de timp cât mai mult, pentru a ambala cât mai bine această poveste din 10 august, cu scopul de a ascunde o evidentă premeditare a modului de acţiune a acelor jandarmi”.

În faţa jurnaliştilor, Carmen Dan a explicat că nu a fost activat centrul de comandă al ministerului tocmai pentru că nu existau indicii că va fi o situaţie excepţională şi de criză - condiţie impusă de lege pentru acest lucru.


Preluare: Digi 24

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și