Știri Sighet247.ro: De la roată la internet: Top zece invenții care au schimbat istoria omenirii

Fără îndoială că Homo sapiens este o specie ingenioasă. Deși ne aflăm pe planetă de un timp relativ scurt (primii Homo sapiens moderni au apărut în urmă cu aproximativ 200.000 de ani), prin comparație cu vârsta estimată la 4,53 miliarde de ani a Pământului, oamenii și-au asigurat supraviețuirea ca specie prin creativitate, de la primele unelte din piatră cioplită până la internet și la colonizarea spațiului extraterestru. Live Science prezintă un top 10 al invențiilor care au revoluționat dezvoltarea societății umane din negurile istoriei și până în prezent.

De la roată la internet: Top zece invenții care au schimbat istoria omenirii Roata

Înainte de invenția roții, la jumătatea mileniului patru înainte de Hristos, progresul omenirii și calitatea vieții erau sever limitate de greutatea lucrurilor care puteau fi transportate și de distanța pe care acestea puteau fi cărate. Conform istoricilor și antropologilor, cea mai dificilă parte nu a fost invenția roții în sine, ci conectarea acestora la o platformă pe care puteau fi transportate obiecte foarte grele.

"Ideea de geniu a fost conceptul de roată și osie", a comentat antropologul David Anthony, profesor la Hartwick College. În sine, acest angrenaj roată-osie, vechi de 3.500 de ani și care nu s-a schimbat în mod substanțial până în prezent, era foarte greu de obținut. Spre exemplu găurile din centrul roților și de la capetele osiei trebuiau să fie perfect rotunde și extraordinar de bine finisate. Dimensiunea osiei a fost de asemenea de importanță critică, la fel cum era și modul în care intra în gaura din roată — osia nu trebuia să intre prea fix în această gaură dar nici să aibă diametrul mult prea mic față de cel al găurii din roată.

Eforturile geniilor inginerești de acum 3.500 de ani au fost însă răsplătite pe deplin. Căruțele au facilitat dezvoltarea agriculturii și a schimburilor comerciale făcând posibil transportul produselor înspre și dinspre piețe. De asemenea, folosirea căruțelor a facilitat mobilitatea populației. De la invenția lor și până în prezent roțile au rămas parte integrantă a stilului nostru de viață, fiind prezente în numeroase obiecte, de la ceasuri și până la automobile, aparate de zbor sau în alcătuirea turbinelor.

Cuiul

Cuiul poate fi considerat, pe drept cuvânt, o invenție aflată la baza societății. Fără el întreaga civilizație umană s-ar prăbuși. Această invenție extraordinar de importantă datează de peste 2000 de ani, din perioada Romei Antice și a devenit posibilă odată cu dezvoltarea metalurgiei care a permis turnarea metalului în tipare. Înainte de inventarea cuiului structurile din lemn erau construite prin îmbinarea geometrică a părților, un proces mult mai laborios care necesita foarte mult timp și atenție din partea constructorilor. Până la sfârșitul secolului XVIII și începutul secolului XIX cuiele erau produse manual de fierari. Procesul de producție implica încălzirea până la incandescență a unei bare de fier și apoi lovirea ei cu ciocanul pentru a obține un vârf ascuțit, conform cercetătorilor de la Universitatea din Vermont. Abia la începutul secolului XIX au apărut primele mașini de făcut cuie. Tehnologia pentru producerea cuielor a avansat, iar după ce Henry Bessemer a patentat o modalitate de a produce în masă oțel din fier, cuiele din fier au trecut în uitare. Astfel, dacă în 1886 doar aproximativ 10% dintre cuiele din SUA erau produse din sârmă subțire de oțel, până în 1913 procentul cuielor obținute din sârmă de oțel a crescut la 90%.

Din aceeași categorie face parte și șurubul, despre care se crede că a fost inventat de învățatul elen Arhimede în secolul III î.Hr.

Busola

Civilizația chineză a inventat prima busolă cândva între secolele IX și XI. Aceasta este construită dintr-un minereu de fier magnetizat în mod natural, ale cărui proprietăți de atracție erau deja studiate de secole. La puțin timp după aceea tehnologia a ajuns la civilizațiile europeană și arabă. Busola a făcut posibilă, mai târziu, epoca marilor descoperiri geografice și a intensificat schimburile comerciale între diferite culturi, permițându-le marinarilor să navigheze în siguranță în largul mărilor și oceanelor, departe de rutele maritime obișnuite care urmăreau linia țărmului.

Tiparul

Germanul Johannes Gutenberg a inventat tiparul în jurul anului 1440. O etapă esențială în apariția și impunerea tiparului a fost matrița de mână, o nouă modalitate de a imprima litere ce erau confecționate din metal și acoperite cu cerneală. Deși alții înaintea sa, printre care inventatori din China și Coreea, au creat astfel de matrițe metalice, Gutenberg a fost primul care a conceput un proces mecanizat de transfer a cernelii (pe care o obținea din ulei de in amestecat cu funingine) de pe matriță pe hârtie.

Apariția tiparului a dus la o creștere exponențială a vitezei cu care erau tipărite și copiate cărți, reprezentând zorii unei revoluții a diseminării cunoașterii care a culminat în prezent cu internetul. Doar în Europa Occidentală au fost tipărite peste 20 de milioane de volume de la invenția tiparului

Aventurismul politic din perioada postdecembristă
O CARTE, DUMINICA : „Cu capul în soare” de Karácsony Benő
Tânăr din BORŞA, arestat preventiv pentru distrugere prin incendiere
FURT - Deși prețurile carburanților sunt uriașe, unele benzinării din Baia Mare își iau și „bacșiș”
O bancă din Baia Mare a aruncat documente ale clienților fără să le distrugă, făcând publice date personale
ACȚIUNE DISPERATĂ A LUI HORIA SCUBLI - Acesta vrea să îl dea afară din Consiliul local Sighet pe Tudor Vlad
Un nou arhiereu vicar pentru Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului
Crosul pentru bolnavii de epilepsie, cel mai mare eveniment caritabil al anului în Baia Mare
Accident grav cu doi răniți pe DN 1C, la intersecția spre Hideaga
A fost retipărită colecţia ziarului „Sfatul”, apărut la Sighet între decembrie 1918 – decembrie 1919
Bărbat reţinut de poliţişti pentru 24 de ore pentru comiterea infracţiunii de furt
Anchetă în jaful de la banca din Baia Mare. Poliţiştii au ridicat un scuter
FOTO & VIDEO - Descinderi la membrii unei rețele specializate în contrabanda cu țigări
METEO - Vremea în Maramureș pentru joi, 24 mai
FOTO - JAF la o bancă din Baia Mare. Doi indivizi au amenințat angajații cu pistolul și au furat 100000 lei
Maramureşenii adună semnături pentru înfiinţarea Poliţiei Animalelor
FOTO - Peste 14.000 de pachete de ţigări şi două autoturisme, confiscate de poliţiştii de frontieră
METEO - Vremea în Maramureș pentru miercuri, 23 mai
FOTO&VIDEO - Microbuz românesc implicat într-un accident cu 9 morţi, pe o șosea din Ungaria
SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII: „PREŢUIŢI LIBERTATEA!”
CENTRUL CULTURAL - FESTIVALUL DE DANS „CHRIS TEEN’ S”
Traian Băsescu denunță fuziunea cu UNPR, catalogând-o ca fiind „toxică”. Între timp UNPR-iștii continuă reorganizarea și alegerile în partid
Doi băimăreni bănuiţi de comiterea unei tâlhării, identificaţi şi reţinuţi de poliţişti
MARAMUREŞ - Copiii sunt transformați în contrabandiști de pe băncile școlii
PETROVA - Festivalul Nuntă Tradițională în  27-28 mai 2018
VIDEO - O cioară a distrus interiorul unui Logan, în Satu Mare
Sigiliu pe birourile din primăria Borşa. Angajaţii rămân în grevă pe termen nelimitat
METEO - Vremea în Maramureș pentru marți, 22 mai
Gunoaiele și sărăcia își fac de cap în România
Biroul primarului din Borşa a fost spart. Cine a demontat uşa şi ce a dispărut din încăpere
Mercedes căutat de autorităţile din Italia, descoperit în P.T.F. Petea
Țigări confiscate de polițiștii de frontieră înainte să ajungă pe piața neagră
Bărbat căutat de autorităţi, depistat la P.T.F. Petea
FOTO: IMPLICARE - Poliţiştii, aproape de copii, la Orăşelul Copiilor organizat la Sighetu Marmaţiei
METEO - Vremea în Maramureș pentru luni, 21 mai