De la roată la internet: Top zece invenții care au schimbat istoria omenirii
Știri Sighet247.ro: De la roată la internet: Top zece invenții care au schimbat istoria omenirii

Fără îndoială că Homo sapiens este o specie ingenioasă. Deși ne aflăm pe planetă de un timp relativ scurt (primii Homo sapiens moderni au apărut în urmă cu aproximativ 200.000 de ani), prin comparație cu vârsta estimată la 4,53 miliarde de ani a Pământului, oamenii și-au asigurat supraviețuirea ca specie prin creativitate, de la primele unelte din piatră cioplită până la internet și la colonizarea spațiului extraterestru. Live Science prezintă un top 10 al invențiilor care au revoluționat dezvoltarea societății umane din negurile istoriei și până în prezent.

De la roată la internet: Top zece invenții care au schimbat istoria omenirii Roata

Înainte de invenția roții, la jumătatea mileniului patru înainte de Hristos, progresul omenirii și calitatea vieții erau sever limitate de greutatea lucrurilor care puteau fi transportate și de distanța pe care acestea puteau fi cărate. Conform istoricilor și antropologilor, cea mai dificilă parte nu a fost invenția roții în sine, ci conectarea acestora la o platformă pe care puteau fi transportate obiecte foarte grele.

"Ideea de geniu a fost conceptul de roată și osie", a comentat antropologul David Anthony, profesor la Hartwick College. În sine, acest angrenaj roată-osie, vechi de 3.500 de ani și care nu s-a schimbat în mod substanțial până în prezent, era foarte greu de obținut. Spre exemplu găurile din centrul roților și de la capetele osiei trebuiau să fie perfect rotunde și extraordinar de bine finisate. Dimensiunea osiei a fost de asemenea de importanță critică, la fel cum era și modul în care intra în gaura din roată — osia nu trebuia să intre prea fix în această gaură dar nici să aibă diametrul mult prea mic față de cel al găurii din roată.

Eforturile geniilor inginerești de acum 3.500 de ani au fost însă răsplătite pe deplin. Căruțele au facilitat dezvoltarea agriculturii și a schimburilor comerciale făcând posibil transportul produselor înspre și dinspre piețe. De asemenea, folosirea căruțelor a facilitat mobilitatea populației. De la invenția lor și până în prezent roțile au rămas parte integrantă a stilului nostru de viață, fiind prezente în numeroase obiecte, de la ceasuri și până la automobile, aparate de zbor sau în alcătuirea turbinelor.

Cuiul

Cuiul poate fi considerat, pe drept cuvânt, o invenție aflată la baza societății. Fără el întreaga civilizație umană s-ar prăbuși. Această invenție extraordinar de importantă datează de peste 2000 de ani, din perioada Romei Antice și a devenit posibilă odată cu dezvoltarea metalurgiei care a permis turnarea metalului în tipare. Înainte de inventarea cuiului structurile din lemn erau construite prin îmbinarea geometrică a părților, un proces mult mai laborios care necesita foarte mult timp și atenție din partea constructorilor. Până la sfârșitul secolului XVIII și începutul secolului XIX cuiele erau produse manual de fierari. Procesul de producție implica încălzirea până la incandescență a unei bare de fier și apoi lovirea ei cu ciocanul pentru a obține un vârf ascuțit, conform cercetătorilor de la Universitatea din Vermont. Abia la începutul secolului XIX au apărut primele mașini de făcut cuie. Tehnologia pentru producerea cuielor a avansat, iar după ce Henry Bessemer a patentat o modalitate de a produce în masă oțel din fier, cuiele din fier au trecut în uitare. Astfel, dacă în 1886 doar aproximativ 10% dintre cuiele din SUA erau produse din sârmă subțire de oțel, până în 1913 procentul cuielor obținute din sârmă de oțel a crescut la 90%.

Din aceeași categorie face parte și șurubul, despre care se crede că a fost inventat de învățatul elen Arhimede în secolul III î.Hr.

Busola

Civilizația chineză a inventat prima busolă cândva între secolele IX și XI. Aceasta este construită dintr-un minereu de fier magnetizat în mod natural, ale cărui proprietăți de atracție erau deja studiate de secole. La puțin timp după aceea tehnologia a ajuns la civilizațiile europeană și arabă. Busola a făcut posibilă, mai târziu, epoca marilor descoperiri geografice și a intensificat schimburile comerciale între diferite culturi, permițându-le marinarilor să navigheze în siguranță în largul mărilor și oceanelor, departe de rutele maritime obișnuite care urmăreau linia țărmului.

Tiparul

Germanul Johannes Gutenberg a inventat tiparul în jurul anului 1440. O etapă esențială în apariția și impunerea tiparului a fost matrița de mână, o nouă modalitate de a imprima litere ce erau confecționate din metal și acoperite cu cerneală. Deși alții înaintea sa, printre care inventatori din China și Coreea, au creat astfel de matrițe metalice, Gutenberg a fost primul care a conceput un proces mecanizat de transfer a cernelii (pe care o obținea din ulei de in amestecat cu funingine) de pe matriță pe hârtie.

Apariția tiparului a dus la o creștere exponențială a vitezei cu care erau tipărite și copiate cărți, reprezentând zorii unei revoluții a diseminării cunoașterii care a culminat în prezent cu internetul. Doar în Europa Occidentală au fost tipărite peste 20 de milioane de volume de la invenția tiparului

Democrația noastră hâdă
6.300 de someri in Maramures, la sfarsitul lui iulie 2018
TĂUȚII DE SUS – Un șofer a intrat cu mașina într-un cap de pod
Atelierul meșterilor din România Unită, la Valea Stejarului
Alerte de furtună şi posibile inundaţii în Maramureş, inclusiv în Sighet
A început războiul economic dintre SUA și Turcia
BÂRSANA - Se circulă bară la bară în zona Mănăstirii Bârsana
REPUBLICA `DRAGNEA` - Nou șef interimar al Jandarmeriei este din Teleorman
Spunem sau nu La mulți ani! de 15 august?
FOTO: SIGHET - Autoturism plin cu țigări de contrabandă, depistat de polițiștii de frontieră pe o stradă din localitate
Adormirea Maicii Domnului - semnificațiile sărbătorii
METEO - Vremea în Maramureș pentru miercuri, 15 august
În 16 august donare de sânge la Sighet
Ecaterina Andronescu cere demisia lui Dragnea și a premierului Dăncilă
Baza sportivă din Şomcuta Mare a fost inaugurată LA STANDARDE EUROPENE. În Sighet, paragină
Măsuri de fluidizare a traficului în punctele de frontieră în minivacanța de Sfânta Maria
SIGHET - Invitație la Hramul Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”
FOTO - Pod rutier, prăbușit în Italia. Presa vorbește de zeci de morți
PERICOL - Pietoni în stare de ebrietate pe drumurile publice
Tăuţii Măgherăuş - Percheziţii domiciliare la locuinţele unor persoane cercetate pentru înşelăciune
Scandal la Spitalul Borșa din cauza declarațiilor jignitoare ale unui medic la adresa protestatarilor din Diaspora
Pelerinaje la mănăstirile din Maramureș de Sfânta Mărie
MAREA BRITANIE - Un român a distrus 5 case noi cu un excavator, pentru că nu și-a primit salariul
VIDEO: CALIFORNIA - Un avion de mici dimensiuni aterizează pe o autostradă, în mijlocul mașinilor
Klaus Iohannis, declarații referitoare la intervenția jandarmilor la protestul din 10 august
Deși reabilitat recent, DN 18B Târgu Lăpuș – Cășeiu are nevoie de reparaţii
METEO – Află cum va fi vremea în Maramureș marți, 14 august 2018
De ce a ieşit lumea în stradӑ ?
PRIMUL MECI AL VERII – Zimbrii băimăreni de la CSM Știința i-au învins pe cei de la ACS Tomitanii Constanța, scor 67-5
MARAMUREȘ - METEO pentru următoarele două săptămâni, intervalul 13 – 26 august 2018
Aeroportul Internațional Maramureș: Se caută agenți de securitate aeroportuară
Șapte vagoane ale unui marfar au căzut în gol după ce un viaduct s-a rupt
CĂPUŞE! – 36 cazuri de Boala Lyme, într-un an, în Maramureş
IEUD – Fiii satului, întâlnire de Sfânta Maria. Află programul evenimentului
JANDARMINERIADA - Turiști israelieni coborâți cu forța din taxi și bătuți de jandarmi. Ambasada Israelului a protestat oficial