Din nefericire, cazuri au tot fost în ultimii ani, ultimul ieșit la iveală fiind a subcomisarului Sorin-Teodorel Ardelean din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației. Bărbatul în vârstă de 42 de ani a fost reținut, iar ulterior arestat preventiv, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și trafic de influență în formă continuată.

A încasat 800 de euro mită!

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează faptul că, în luna decembrie 2018 și în data de 2 mai 2019, inculpatul, prevalându-se de o presupusă influență pe care ar avea-o asupra unor magistrați din cadrul unei unități de parchet, a pretins suma de 800 euro de la o persoană cercetată într-un dosar penal (martor în cauză) pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă. Banii respectivi au fost pretinși de inculpat pentru a efectua mai multe demersuri în scopul schimbării încadrării juridice într-o infracțiune pedepsită cu o pedeapsă mai blândă și dispunerii în dosar a unei soluții procedurale favorabile persoanei cercetate. În același context, la data 3 mai 2019, inculpatul Ardelean Sorin – Teodorel a primit cei 800 euro, suma de bani pretinsă anterior, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. În 3 mai 2019, inculpatul Ardelean Sorin – Teodorel a fost prezentat Tribunalului Maramureș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, propunere ce a fost admisă de instanța de judecată.

A fost premiat pentru că refuzase… 8.000 de lei

Grav este faptul că polițistul sighetean era un exemplu printre colegii săi. În mai 2016, el a fost unul dintre cei șase oameni ai legii premiați, cu diplome de integritate, de ministrul de atunci, Petre Tobă, după ce s-a remarcat prin conduita morală deosebită. Mai exact, Sorin Teodorel Ardelean, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației – Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Maramureş, refuzase 8.000 de lei (tot cu opt în față, exact ca și cei 800 de euro pe care îi refuzase cu trei ani în urmă), pentru a interveni într-un dosar penal. „Astăzi subliniem o normalitate. Numărul desistărilor angajaților MAI a crescut cu 10% în ultimul an și din ce în ce mai mulți angajați refuză mita și anunță acest lucru autorităților competente. Doar 0,18% din personalul MAI a fost cercetat anul trecut pentru fapte de corupție, însă fiecare caz în parte are un impact deosebit în societate și tocmai de aceea e nevoie de o abordare nouă în ceea ce privește activitățile de prevenire ale DGA”, a susținut, atunci, Petre Tobă, în cadrul evenimentului care a avut loc la sediul DGA. Acum, s-a ales… praful de pe toba integrității polițistului, care a mai ajuns și după gratii.

Lua mită… “bani mărunți”!…

Ușă de biserică s-a dovedit a nu fi un polițist din orașul Cavnic. D. M. avea obiceiul de a primi bani pentru a închide ochii la neregulile pe care le sesiza în trafic. Nu lua mult (precum cei din marile dosare de corupție!), ci până la 300 de lei, însă a făcut-o de cinci ori. Altă dată a închis ochii doar, fără a primi vreun folos. Totodată, inculpatul a falsificat două procese verbale de constatare a contravențiilor cu ocazia întocmirii acestora, atestând fapte necorespunzătoare adevărului. Ghinionul lui a fost că cei de la Anticorupție au aflat de îndeletnicirile sale neortodoxe și i-au organizat un flagrant. Omul legii a fost săltat de mascați exact după ce încasase 150 de lei, în schimbul nedispunerii măsurilor legale în urma constatării unor abateri rutiere. El a fost reținut și prezentat magistraților cu propunere de arestare preventivă. Nu a rămas în arest. Condamnat inițial la închisoare cu executare, a primit, în cele din urmă, o pedeapsă de trei ani cu suspendare.

Caracatița mafiei lemnului și pădurari complici

Nu numai polițiștii au trecut de cealaltă parte a legii. O faptă des întâlnită în Maramureș este devalizarea pădurilor. Magistrații Tribunalului Maramureș au dispus arestarea a mai multor indivizi acuzați că au dat naștere unei rețele infracționale pe segmentul tăierilor ilegale de arbori. Unul dintre ei era administratorul unei firme din Săliștea de Sus, în vârstă de 62 de ani, la momentul deciziei instanței. Acesta achiziționa masă lemnoasă fără forme legale. Mai mult, i-a determinat pe angajații firmelor sale să o exploateze. Apoi, a întocmit documente de achiziție fictive. Alături de el, a fost arestat un bărbat din Sarasău, în vârstă de 39 de ani, șofer de meserie. Acesta avea rolul în rețea de a tăia masa lemnoasă constând în arbori nemarcați și să îi sustragă. Grav este că s-a alăturat grupării un pădurar în cadrul Ocolului Silvic Târgu Lăpuș, în vârstă de 23 de ani. Acesta a intrat în atenția oamenilor legii pentru complicitatea sa la tăierea fără drept de arbori. Nu doar că i-a ajutat pe ceilalți membri ai rețelei să taie arboretul, ci și să îl sustragă de pe diverse suprafețe de teren. Nu a fost singurul apărător al pădurilor care a trecut de partea infractorilor. Un inginer silvic în vârstă de 55 de ani, cu domiciliul în Coaș, a ajuns să fie cercetat pentru complicitatea sa la tăierea fără drept de arbori. Cu intenția și în mod repetat, el a înlesnit, prin omisiunea de a face verificări, cu toate că se afla la fața locului, în ceea ce privește activitatea coinculpaţilor de tăiere a unui număr foarte mare de arbori nemarcaţi de pe terenurile proprietatea mai multor persoane vătămate. În fine, în horă a intrat un alt inginer silvic în vârstă de 32 de ani, cu domiciliul în Târgu Lăpuș. Acesta a făcut la fel ca și colegul său cu domiciliul în Coaș. Adică a închis ochii la măcelărirea pădurilor, în pofida faptului că era acolo. Nu a verificat nimic. I-a lăsat să taie ilegal. Arestați la domiciliu au fost și un pădurar din Săcel, în vârstă de 33 de ani și un drujbist din Strâmtura în vârstă de 41 de ani. Aceștia au avut calitatea de complici la faptele ilegale. Se vede, așadar, faptul că, atunci când vine vorba despre o caracatiță infracțională, nu se mai ține cont nici de vârstă, nici de profesie, nici de localitatea de domiciliu. Caracatița mafiei lemnului s-a întins de la un colț la altul al Maramureșului.

Mită de la beneficiarii pensiei de invaliditate

Însă, tentația de a încălca legea apare și în sistemul socio-medical. Un exemplu este cel al medicului primar în cadrul Comisiei de expertiză medicală a Casei Județene de Pensii și al asistentei medicale la Cabinetul de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă Sighetu Marmației. M.M. a primit trei închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de patru ani, în timp ce F. M. a primit doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de trei ani, ambii pentru luare de mită. Timp de trei săptămâni, asistenta a primit sume de bani şi alte foloase materiale de la un număr mare de persoane beneficiare a pensiei de invaliditate sau potenţial beneficiare, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu. În total, a fost vorba despre 176 acte materiale. Timp de o lună, în aceleași condiții, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, medicul a primit sume de bani şi alte foloase materiale de la un număr de 70 de persoane, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu. Ambii și-au pierdut locurile în sistem.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și