├Än fapt, ├«ncep├ónd cu data de 1 septembrie 2017, urma s─â ├«nceteze calitatea de persoan─â juridic─â ╚Öi de ordonator ter╚Ťiar de credite a Societ─â╚Ťii Urbana, urm├ónd s─â func╚Ťioneze ca un serviciu ├«n subordinea direct─â a Primarului, cu denumirea de Serviciul public de administrare a domeniului public ╚Öi privat ÔÇ×Direc╚Ťia patrimoniu localÔÇŁ, f─âr─â personalitate juridic─â, p─âstr├ónd aceea╚Öi structur─â organizatoric─â cuprins─â ├«n Organigrama ╚Öi Statul actual de func╚Ťii. Practic, to╚Ťi angaja╚Ťii de la Urbana urmau s─â treac─â ├«n direc╚Ťia nou ├«nfiin╚Ťat─â, p─âstr├óndu-╚Öi pozi╚Ťiile ocupate ╚Öi salariile aferente nemodificate.

Proiectul propus de c─âtre Primarul municipiului a iscat discu╚Ťii aprinse ├«ntre consilieri. Cei mai mul╚Ťi dintre consilierii prezen╚Ťi au ar─âtat c─â sus╚Ťin ca Urbana s─â treac─â ├«n subordinea Prim─âriei, ├«ns─â nu s-au ar─âtat de acord ca ├«ntreaga activitate s─â fie gestionat─â de c─âtre Aparatul de specialitate al Primarului. Ace╚Ötia au cerut executivului s─â reg├óndeasc─â acest proiect de HCL, astfel ├«nc├ót noul serviciu ├«nfiin╚Ťat s─â fie ├«n subordinea Consiliului local Sighet, fiecare lucrare care urmeaz─â s─â se execute ├«n ora╚Ö s─â treac─â prin Consiliu. Totodat─â consilierii au cerut ca din comisiile de recep╚Ťie s─â fac─â parte consilieri locali, pentru a verifica personal calitatea lucr─ârilor executate de c─âtre Urbana.

ÔÇ×Eu cer executivului s─â se prezinte ├«n fa╚Ťa Consiliului local cu un proiect detaliat ╚Öi g├óndit astfel ├«nc├ót Consiliul local Sighet s─â aib─â controlul asupra banului public, astfel lucr─ârile de la Urbana urm├ónd a se derula transparent ╚Öi eficient. Spre exemplu eu nu sunt de acord ca Urbana s─â gestioneze spa╚Ťiul locativ ╚Öi pie╚Ťele din Sighet, de unde ob╚Ťin venituri de peste 800.000 de lei pe an. Scopul serviciului Urbana este s─â execute lucr─âri nu s─â ╚Öomeze de multe ori ╚Öi s─â ├«╚Öi asigure salariile din banii proveni╚Ťi din ├«nchirierea de spa╚Ťii ╚Öi tarabele din pie╚Ťe. Urbana trebuie s─â func╚Ťioneze pe principiul eficien╚Ťei economice, s─â ├«╚Öi c├ó╚Ötige banii de salarii din lucr─âri executate, nu din chirii. Trecerea Urbana la Prim─ârie este un proiect prea serios s─â ├«l vot─âm ├«n grab─â, risc├ónd s─â p─â╚Ťim ca ╚Öi cu noile salarii din Prim─ârie. Proiectul trebuie discutat de c─âtre consilierii locali ├«mpreun─â cu Primar, Vice-Primar, directorul actual de la Urbana ╚Öi cu al╚Ťii ├«n comisii reunite ╚Öi s─â venim ├«n fa╚Ťa sighetenilor cu o solu╚Ťie serioas─â ╚Öi pe termen lungÔÇŁ, a declarat consilierul local Iuga Nicolae (UNPR).

Consilierii liberali au ridicat problema faptului că o trecere atât de rapidă a firmei Urbana în subordinea Aparatului de specialitate al Primarului riscă să arunce în aer contractele existente în derulare și au arătat că această trecere ar trebui discutată serios, să se ajungă la o formă finală, trecerea să se facă începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Consilierul local Eugenia Godja (PSD) a ar─âtat c─â Urbana ar putea executa mult mai multe lucr─âri dec├ót execut─â ├«n prezent ╚Öi c─â se impune un control al consiliului local asupra acestei societ─â╚Ťi, care p├ón─â acum s-a bucurat de prea mult─â independen╚Ť─â.

ÔÇ×S─â nu ne am─âgim c─â la Urbana lucrurile au fost roz ╚Öi corecte. Dac─â s-a furat cum se spune, s─â r─âspund─â ├«n fa╚Ťa legii cei care au furat. Urbana ├«n patru ani de zile a prezentat ├«n fa╚Ťa Consilului local Sighet doar dou─â rapoarte de activitate, ceea ce nu este normalÔÇŁ, a declarat consilierul local Gavril─â Mihali (UNPR).

Directorul societ─â╚Ťii Urbana, ╚śu╚Ötic Ioan, a declarat c─â este imposibil din punct de vedere tehnic s─â faci transferul la Prim─ârie, predarea bunurilor ╚Öi inventarul ├«ntr-o singur─â zi, a╚Öa cum se cere ├«n proiectul de HCL.

Supus la vot, proiectul de HCL a picat, ├«ntrunind doar 4 voturi ÔÇ×pentruÔÇŁ din 13 voturi exprimate, restul fiind ab╚Ťineri sau voturi ÔÇ×├«mpotriv─âÔÇŁ.

Proiectul de HCL privind Urbana poate fi desc─ârcat aici:

Citește și

loading...