Încălcarea grilei de programe aprobate de CNA pentru DDTV prin retransmisia în perioada 19-21 octombrie a OTV va fi dezbătută în ședința de marți, după analiza unui set de documente depuse de Dan Diaconescu la CNA.

Membrii CNA i-au solicitat lui Dan Diaconescu, împuternicit de DDTV ca reprezentant al postului în ședința de joi a Consiliului, să depună documentația necesară postului pentru a retransmite programele altei televiziuni — modificarea grilei de programe, certificatul fiscal și dovada că a plătit o amendă din 2009.

De asemenea, membrii CNA i-au solicitat lui Dan Diaconescu, acționar majoritar al OTV SRL cu sediul la Roma, să facă dovada deținerii unei licențe audiovizuale iar postului DDTV, să notifice CNA dacă dorește retransmiterea OTV Italia.

În a doua parte a ședinței CNA, Dan Diaconescu a depus dovadă de la ANAF că DDTV nu are niciun fel de amenzi, cererea de modificare de grilei DDTV, dovada plății unei amenzi a DDTV din 2009 și licența pentru OTV SRL Italia.

"Departamentul Juridic să decidă legalitatea documentelor și noi vom decide asupra oportunității acestui demers (n.r. — sancționarea DDTV", a spus Lorand Turos, membru CNA.

Dan Diaconescu a susținut inițial în fața membrilor Consiliului că nu este necesar să facă dovada acestei licențe.

"Această licență este necesară doar firmelor de cablu care cer programul OTV pentru teritoriul României. Această licență nu este necesară nici măcar pe teritoriul italian, unde avem un alt raport și o altă frecvență și distribuție — digital terestru", a spus Dan Diaconescu.

Membrii Consiliului au invocat Decizia CNA 199/2005, potrivit căreia reprezentanții radiodifuzorilor ale căror servicii de programe se retransmit în România trebuie să pună la dispoziția CNA copii legalizate, în limba originală și în traducere, ale documentelor care atestă jurisdicția și autorizarea serviciului de programe.

"Înțeleg că o autorizare de ridicare a unui semnal e una și o licență audiovizuală este altceva", a afirmat Narcisa Iorga, membru CNA.

Dan Diaconescu a susținut că DDTV a transmis în noaptea de vineri spre sâmbătă "o emisiune numită OTV", și nu, așa cum au afirmat membrii CNA, "o altă televiziune, cu semnal, siglă și anunțul că `OTV emite din nou`".

"Dacă doriți să emiteți în spațiul public românesc, trebuie să respectați legile românești", a subliniat Cristina Trepcea, iar președintele Consiliului, Laura Georgescu, l-a apreciat pe Dan Diaconescu ca fiind "cel mai talentat impostor".

Alexandru Jucan, membru CNA, și-a exprimat îndoiala însă asupra "deciziei intempestive" de marți a Consiliului. "Mi se pare că cererea noastră către Digital Sky e la limita legii", a fost de părere Jucan. Răzvan Popescu, membru CNA și fost președinte al Consiliului, a precizat că DDTV poate emite în acord cu grila aprobată de CNA.

Consiliul Național al Audiovizualului a decis marți în unanimitate, la propunerea președintelui CNA, Laura Georgescu, să solicite Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și Digital Sky suspendarea temporară a difuzării postului DD TV până la soluționarea "aspectelor de natură penală".

Alexandru Jucan și-a exprimat nemulțumirea că înaintea deciziei de marți a Consiliului, președintele CNA a trimis Digital Sky o adresă prin care a solicitat, în fond, același lucru cu cel decis o zi mai târziu de întreg Consiliul. Jucan susține că pentru acest act intenționează să depună plângere penală împotriva președintelui Consiliului, Laura Georgescu, pentru că CNA trebuia să se pronunțe în ședință asupra suspendării ridicării semnalului DDTV.

Dan Diaconescu a declarat la ieșirea din sala de ședințe că solicitarea CNA adresată Digital Sky de suspendare a emisiei DDTV nu are o bază legală, motiv pentru care a depus plângere penală împotriva membrilor Consiliului și a președintelui acestui for, Laura Georgescu, care au votat în favoarea acestei decizii.

Televiziunea OTV a început să emită în noaptea de vineri spre sâmbătă în România pe frecvența de satelit a postului DDTV. Modificarea grilei de programe a oricărui post de televiziune trebuie anunțată și aprobată de CNA. Grila DDTV aprobată de CNA include difuzarea de filme, într-un procent de 67,5%, și programe preluate de la televiziunea de muzică populară Inedit TV — 32,5%.

Licența OTV România a fost retrasă în ianuarie 2013 pentru neplata amenzilor.

Potrivit Laurei Georgescu, pe site-ul autorității de reglementare în domeniul audiovizualului din Italia, L`Autorita per le garanzie nelle comunicazioni (AGCOM), figurează societatea OTV SRL cu sediul la Roma, căreia i s-a eliberat autorizație de difuzare a unor programe de televiziune prin satelit în data de 30 septembrie 2013.

De asemenea, potrivit unui document pus la dispoziția presei de CNA, societatea OTV SRL cu sediul la Roma, via Germanico 107 cap 00192, având codul fiscal 12489471008, înregistrată în data de 18.07.2013 la Camera de Comerț, Industrie, Meșteșuguri și Agricultură din Roma, are cuprinsă în obiectul de activitate și realizarea de programe de televiziune.

Citește și

Comentarii