Ingrediente:

Compoziţie:
aprox. 7-10 mere (în funcţie de dimensiune)
50g unt
6 linguri de zahăr
zeama de la 1 lămâie
scorţişoară

Blat:
4 ouă
4 linguri de zahăr
4 linguri de făină
1 plic zahăr vanilat
1/2 plic praf de copt
un pic de sare
frişcă pentru ornat

Preparare:

Etapa 1: Prăjitura se pregăteste în două etape: la început compoziţia de mere şi apoi aluatul pentru blat. 4 din cele 6 linguri de zahăr se pun la topit într-o oală.

Când zahărul începe să se caramelizeze, se învârte oala din când în când pentru ca zahărul să se lipească de pereţii ei, până când acesta s-a topit definitiv şi are o culoare maronie. Zaharul astfel caramelizat se lasa la racit, pana se pregatesc merele.

Etapa 2: Merele se curăţă, se taie în jumătăţi şi se scot sâmburii şi cotorul. Se poate folosi şi un instrument special pentru scos cotorul; aşa, mărul va rămâne întreg.

Nu tăiaţi merele în bucăţi mici, pentru că riscaţi ca tortul să se dezmembreze la final. Merele astfel tăiate se aşează în oală, peste zahărul lipit de margini, astfel încât tot spaţiul să fie acoperit. Se presară celelalte 2 linguri de zahăr, scorţişoara, se pune untul tăiat bucăţele mici şi zeama de lămâie.

Apoi, se bagă în cuptorul încins la 180 grade şi se lasă la copt aprox. 30 minute.

Etapa 3: Până sunt gata merele puteţi pregăti aluatul. Într-un bol se freacă gălbenuşurile cu zahărul, până când amestecul devine gălbui deschis.

Făina se amestecă cu praful de copt şi se amestecă treptat cu gălbenuşurile. Albuşurile se bat până devin o spumă tare şi se amestecă apoi cu aluatul.

Amestecarea trebuie să se facă de jos în sus, pentru ca aluatul să fie cât mai cremos şi "umflat".

Etapa 4: Când merele au început să se înmoaie, se scot din cuptor. Se toarnă aluatul peste ele şi se pune din nou la cuptor.

Se lasa la copt inca 20-30 de minute, pana cand aluatul este gata (îl puteti încerca cu o scobitoare), scoateţi compoziţia din cuptor, puneţi o farfurie mare peste oală şi întoarceţi-o rapid. Tortul va rămâne "în formă", pe farfurie.

Etapa 5: Preparati frisca dupa indicatiile de pe ambalaj si ornati tortul, dupa ce s-a racit.

Pofta buna!


Preluare: petitchef.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și