Mihail Khazin, confidentul președintelui Rusiei, spune că prăbușirea Uniunii Europene este iminentă, iar la acest lucru ar putea contribui și Donald Trump. Dacă acesta din urmă va câștiga un nou mandat de președinte al SUA, atunci, zice Khazin, Europa va fi izolată, iar acest lucru ar duce la dizolvarea UE, a mai spus Mihail Khazin, în timpul unui interviu acordat agenției de știri belaruse Belset, potrivit DailyNewsHungary.

El preconizează o revenire la un scenariu de după 1945, în care națiuni precum Ungaria ar putea afirma pretenții teritoriale, cum ar fi revendicarea Transilvaniei și a Carpaților.

„Croația va trebui să fie desființată”
„Să nu uităm că Viktor Orban spune adesea că Ungaria a avut întotdeauna o ieșire la mare. Pentru a avea din nou una, Croația va trebui să fie desființată. Serbia și Ungaria o vor împărți, în momentul în care Uniunea Europeană va fi dizolvată”, a declarat Khazin.

El a mai prezis că și alte conflicte în conflicte, cum ar fi invadarea Bosniei și Herțegovinei de către Serbia.

Pe măsură ce Khazin aprofundează scenarii speculative, cum ar fi preluarea de către Germania a Sileziei și a Gdansk-ului de la Polonia, analiza sa pare mai degrabă să aibă un ecou în epoca de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial din 1939 decât să reprezinte tendințele actuale din Europa. Această narațiune reflectă un aspect neobișnuit al presei putiniste, în care analiști precum Hazin se angajează în proiecții care s-ar putea să nu se alinieze cu realitățile geopolitice actuale.

Un caz care ilustrează această dinamică mediatică este incidentul în care a fost implicat cunoscutul om de știință Alexander Sityin, care a dezvăluit, fără să vrea, adevăruri mai profunde despre ambițiile expansioniste ale Rusiei dincolo de Ucraina.

Rusia caută să agite apele între aliații occidentali
Nu este primul caz în care Rusia încearcă să semene discordie între aliații săi occidentali sub pretextul ambițiilor teritoriale.

„Un exemplu notabil este cel în care Vladimir Putin a făcut aluzie la potențiale revendicări teritoriale ale Poloniei, Ungariei și României împotriva Ucrainei, urmat de un semn subtil din cap către premierul ungar Viktor Orban în timpul unui interviu cu Tucker Carlson”, notează publicația maghiară.

Însă, în timpul interviului, Putin a negat că i-ar fi sugerat vreodată lui Viktor Orban că Ungaria ar putea revendica teritoriile din Ucraina care au fost anexate în perioada sovietică și care au aparținut anterior Ungariei.

Mai mult, nu este pentru prima dată când pretențiile teritoriale ale Ungariei ies la iveală. O hartă dezvăluită de președintele securității ruse, Dmitri Medvedev, descria Transcarpatia ca făcând parte din Ungaria, stârnind o surpriză și o îngrijorare considerabile.


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și