Evident că au început să curgă mesajele de critică sau amenințare din partea suporterilor, care au fost informați greșit. E destul de greu să faci proiecte care reformează sportul să treacă de Parlament, dar e și mai greu atunci când sunt introduse neadevăruri de cei care ar trebui să le prezinte imparțial. Nu știu dacă e doar din dorința de a strânge vizualizări sau dacă au fost făcute cu dedicație, la “presiunea” patronilor de cluburi, care lasă jucătorii neplătiți, profitând de viduri legislative. Indiferent care ar fi situația, mi-aș dori mai multă responsabilitate când jurnaliștii lansează informații în spațiul public.

De aceea mă văd nevoit să vin cu un drept la replică și cu niște clarificări, pentru că proiectul doar restabilește ordinea în care entitățile aflate în insolvență trebuie să facă plăți către creditori. Practic, aducem de pe ultima poziție contractele de activitate sportivă și o pun pe poziția a treia, la fel cum sunt contractele de muncă, pentru că majoritatea covârșitoare a sportivilor au contracte de activitate sportivă nu de muncă.

Ce nu conține proiectul de lege:

- Nu interzice cluburilor de fotbal să apeleze la insolvență.
- Nu interzice cluburilor aflate în insolvență să mai participe în Liga 1.
- Cluburile aflate deja în insolvență nu vor retrograda automat, așa cum a redat presa.

Dar haideți să vedem exact ce conține acest Proiect de Lege:

- Modifică doar Legea Insolvenței și asigură un grad de protecție sporită persoanelor care au contracte de activitate sportivă
- Definește mai clar creanțele provenite din contracte de activitate sportivă, creanțe ce vor fi înscrise din oficiu de către administratorul judiciar în tabelul de creanțe și obțin o prioritate similară cu creanțele salariale în ceea ce privește ordinea plății către creditor;
- Prevede dreptul persoanelor care au contracte de activitate sportivă să-și aleagă un reprezentant pentru adunarea creditorilor.

Las aici linkul către proiectul de lege, votat de Senat: https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L237&an_cls=2023

Îi rog pe autorii articolelor să precizeze unde sunt prevederile din inițiativa mea ce țin de retrogradare. Sau îmi indice exact, pe circuitul legislativ, unde este cealaltă propunere, pe care o amestecă cu a mea în articolele de presă.

Precizez, de asemenea, că nu am impus sancțiuni sportive și că acestea nu pot fi introduse în Legea insolvenței, ci doar în Legea Sportului.


Deputat URS de Maramureș,
Brian Cristian

DEPUTAT BRIAN CRISTIAN (USR) - Ce e adevărat și ce e fals din ce a scris presa despre inițiativa privind Legea insolvenței și protecția sportivilor

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și