În plus, Baia Mare se remarcă prin faptul că administrația locală nu a înțeles principiile de bază ale participării, colaborării și transparenței. Doar o schimbare instituțională poate impulsiona ecosistemul urban către dezvoltare.

Orice ales ar trebui să ducă dezbaterea publică pe nevoile cetățeanului și ideea de a aduce decizia cât mai aproape de el și de a-l implica în procesul de dezvoltare a orașului. Implicarea comunității produce dezvoltare pe termen lung, iar calitatea vieții va crește.

Avem exemple de comunități urbane care au implementat peste 70 de proiecte propuse de cetățeni pe domenii precum transport public și mobilitate urbană, mediu, energie, acces la internet și turism. Iar 45 dintre aceste proiecte au vizat o interacțiune mai bună între cetățean și administrația publică locală. Bugetare participativă de peste 4 milioane de euro. Acuma comparați aceste cazuri cu implementarea proiectelor din orașul nostru, făcute de mântuială. Evident că mă refer și la pistele de biciclete măzgălite cu galben, peste borduri sau spații verzi.

Orașe precum Baia Mare constituie provocările urbane ale României pentru următorul deceniu. Cu o conducere inteligentă avem șansa de a deveni un oraș atractiv pentru resurse umane și financiare. Doar administrațiile care înțeleg că se află într-o competiție cu alte orașe și reacționează corespunzător vor deveni campionii urbani ai României. Avem o șansă să repornim Baia Mare!

----------

Pozele sunt de la evenimentul 𝑈𝑛𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑝𝑎𝑡𝑟𝑖𝑚𝑜𝑛𝑖𝑢 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙: 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑒𝑟𝑣𝑎𝑟𝑒 𝑑𝑖𝑔𝑖𝑡𝑎𝑙𝑎̆ 𝑠̦𝑖 𝑟𝑒𝑐𝑜𝑛𝑠𝑡𝑟𝑢𝑐𝑡̦𝑖𝑒 𝑡𝑟𝑎𝑛𝑠𝑓𝑟𝑜𝑛𝑡𝑎𝑙𝑖𝑒𝑟𝑎̆, la care am participat în urmă cu câteva zile.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și