E firesc, tinerii au energie și viziune, dar mai au ceva foarte important. Ceva pentru care nu primesc suficient credit și nici suport: know-how, network și abilități. Din păcate, societatea în care trăim fură vocea tineretului acuzând lipsa de experiență sau competență, considerând că numărul de ani trăiți pe lumea asta este egal cu abilitățile deținute sau profunzimea cu care un individ înțelege lumea din jurul său.

Da, numărul de ani contează, însă nu semnificativ. În realitate, el nu ar trebui să fie criteriul care descalifică pe cineva. Cu atât mai mult în lumea digitalizată în care trăim, când oricine, dar mai ales un tânăr, are acces la informație.

Sigur că, pe măsură ce înaintezi în carieră și în viața, crești și înveți. Dar începutul este la fel de important și, din păcate, mulți tineri ezită să înceapă sau o fac cu foarte multă anxietate și nesiguranță tocmai pentru că sunt discriminați și minimizați pe criteriul de vârstă. Pentru că li se aduce aminte constant că ei sunt mici, că nu știu și că ar trebui să-și vadă de treaba lor.

Prcatic, ce aude un tânăr este „nu ești suficient de bun” și am văzut de prea multe ori tineri competenți care stau deoparte pentru că se gândesc că ei nu au ceva de oferit acum.

Mesajul meu de Ziua Internațională a Tineretului sună cam așa: Calea către succes va fi pavată cu obstacole ce vor fi ușor de interpretat ca fiind un eșec. Dacă nu încerci, sigur nu eșuezi, dar la fel de sigur nici nu înaintezi. Aveți curajul să faceți pasul în față. Și acolo unde alții vă fură vocea, luptați în continuare.

Un tineret care are încredere în forțele proprii, va fi un tineret implicat în mod activ și entuziasmat să exploreze și să-și pună amprenta asupra lumii.

(poza este din 2019, de la un proiect Erasmus+ „NEET To Work” la Bistrița Business Academy)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și