„Sănătatea copiilor noştri este o prioritate naţională şi orice problemă ar întâmpina aceştia, este responsabilitatea noastră, a adulţilor să o remediem rapid. Un drept garantat de Cosntituţie pentru cei mici este dreptul la asistenţa medicală dar acest lucru le este îngrădit. Nu există cabinete şcolare suficiente pentru numărul mare de elevi”, a precizat Nuţuu Fonta.

În Maramureş, există cabinete şcolare doar în mediul urban, iar în cazul elevilor din mediul rural, aceste responsabilităţi sunt preluate de medicii de familie. În total, sunt doar 18 cabinete de medicină şcolară, dintre care şase nu au medic şi sunt deservite de alte cadre medicale, în limita competenţelor.

„Medicii fac faţă cum pot la solicitări dar acest lucru îngreunează mult activitatea lor. Medicina şcolară se bazează în principiu pe prevenţie, astfel că medicul, sufocat de solicitările venite din partea elevilor cu afecţiuni nu mai au timp să observe şi să prevină din timp eventualele prebleme de sănătate din comunitatea şcolară”, a mai adăugat parlamentarul.

Acesta i-a solicitat ministrului o situaţie clară a medicilor care deservesc cabinetele şcolare din Maramureş, precizări clare legate de competenţa cui ţine amenjarea altor astfel de cabinete şi ce se intenţionează să se facă în acest sens.

„În Maramureş sunt 68.562 de preşcolari şi elevi care frecventează unităţile şcolare. În anul şcolar 2016-2017, la nivelul judeţului sunt înregistrate 168 de unităţi şcolare cu personalitate juridică şi 143 de structuri arondate. Ar trebui să avem o mai mare aplecare către asigurarea condiţiilor optime de dezvolare pentru copii, pentru că ei sunt viitorul nostru”, a subliniat Nuţu Fonta.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și