Urmează ca, cel mai probabil joi, acest proiect de lege să primească votul final, iar controversata măsură să fie anulată.

Recursul compensatoriu este o măsură introdusă de PSD, ALDE și UDMR și prevede eliberarea înainte de termen a deținuților din închisori pentru motive precum condițiile de detenție, este la un pas de a fi abrogat.

În timpul dezbaterilor, unul dintre promotorii acestei legii, deputatul PSD Florin Iordache, a încercat să explice că legea a fost necesară pentru ca România să nu fie condamnată la CEDO pentru condițiile proaste în care stau deținuții din România:

”Cred că ar fi corect să să spunem așa. În urma decizie pilot pe care CEDO a luat-o vizavi de România, România și-a asumat una din măsurile pe care trebuie să le ia, vizavi de cei 3 metri minim pe care trebuie să-i asigure pentru un deținut, pentru a nu fi condamnată. Pentru normele și tratatele internaționale la care suntem parte, a fost și acest proiect de lege. Acest proiect de lege a fost inițiat de Guvernul Cioloș, de doamna ministru Prună. Eu l-am preluat. Am considerat că una din măsurile care poate aduce conformitate cu tratatele și convențiile la care România este parte este și acest recurs compensatoriu.

Cred că s-a prezentat foarte greșit în spațiul public, pentru că, într-adevăr, cei care puteau beneficia de prevederile acestei legi reprezentau o vocație. Până să fie eliberat din penitenciar un condamnat, pe de o parte era comisia din penitenciar care îi dădea un aviz, după care instanța confirma. Deci, practic, eu mă așteptam de la actualul Guvern să vină mai degrabă cu o propunere de modificare și de îmbunătățire a proiectului, pentru că, în același timp, ar trebui să prezentăm la CEDO pașii structurali pe care i-am făcut potrivit angajamentelor asumate.

Fie că discutăm de construcția de noi spații în penitenciare, fie că discutăm de despăgubiri bănești pe care, la un moment dat, dacă nu reușim să implementăm ceva, vom fi obligați să le plătim. De aceea, întrearea era: nu credeți că era mai bine dacă veneam cu o măsură de îmbunătățire și modificare a legii? Pentru că eu cred că simpla abrogare, fără a pune nimic în loc, ne aduce în situația (...) nu cred că ne va pune în postura, ca țară, să spunem că am făcut ceva punctual.” - a spus Iordache.

În replică, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, prezent la dezbaterile din cadrul Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a declarat că abrogarea acestei legi trebuie făcută cât mai repede.

Citește mai mult pe a href="https://stirileprotv.ro/stiri/politic/abrogarea-recursului-compensatoriu-intra-marti-in-dezbaterea-comisiei-juridice-a-camerei-deputatilor.html" target="_blank">Știrile ProTV

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și