Intr-un raport al Prefecturii Maramures se arata ca priza de apa pentru alimentarea localitatilor situate de-a lungul raurilor Mara, Iza si Tisa, este cuprinsa in proiectul tehnic de realizare a obiectivului, propusa ca lucrare distincta si va fi executata de catre Administratia Nationala „Apele Romane”.

“Realizarea acumularii Runcu are pe langa scopul principal si alte doua scopuri extrem de importante – atenuarea undelor de viitura de pe raul Mara si Iza, prin aceasta fiind protejate de riscul inundatiilor localitatile adiacente celor doua rauri, situate aval de amenajare, dar si producerea si livrarea de energie electrica in sistemul energetic national (prin trei centrale hidroelectrice aflate in executie a caror productie anuala de energie electrica a fost evaluata la 75 GWh/an ). De asemenea trebuie evidentiat aspectul socio-economic al finalizarii acestei investitii: punerea in valoare a potentialului turistic al unei zone defavorizate din punctul de vedere al locurilor de munca”, se arata in raportul Institutiei Prefectului.

Termenul de finalizare a obiectivului este anul 2020, deci o investitie ce se va derula pe 36 de ani. Anul trecut obiectivul a avut o prevedere bugetara de 11.544 mii lei din care 5.000 mii lei de la BDCE si 6.544 mii lei din surse proprii. Stadiul lucrarii este de 82%.

“Intrucat suma necesara pentru finalizarea investitiei este de cca. 50 milioane euro iar pana in prezent au fost cheltuiti cca. 850 milioane euro consideram ca se impune alocarea de resurse financiare pentru finalizarea obiectivului. In cazul tergiversarii finalizarii obiectivului atragem atentia ca exista riscul degradarii si compromiterii continuarii lucrarilor necesare cu tot impactul care deriva din aceasta. Propuneri pentru anul 2017 – demersuri pentru alocarea de fonduri in vederea continuarii investitiei si finalizarea ei la termenul stabilit”, se mai arata in documentul citat.

Citește și

loading...