România a fost învinsă de Norvegia şi apoi, imediat după meci, în conformitate cu felul nostru de a fi, ne-am făcut speranţe legate de ce-ar trebui să facă alte echipe ca să ne fie nouă bine. N-a fost aşa...

Spania a învins Angola, lucru pe care trebuia să-l fi făcut şi noi. N-a fost aşa...

Meciul cu norvegiencele l-am privit cu dorinţa omului care-i vrea pe-ai lui mereu învingători. Şi cu amintirile -dureroase acum- unei perioade când la handbal eram campioni mondiali. E drept, la băieţi, dar toate celelalte naţiuni ne priveau cu admiraţie şi invidie, şi era un lucru bun pentru orgoliul nostru naţional venerat în cântece mobilizatoare.

Totuşi, aşa, nespecialist în tainele handbalului, îmi permit să mă întreb următoarele:
-De ce s-a insistat cu scoaterea portarului când eram în inferioritate numerică şi adversarele ne-au dat primul gol când în poarta noastră nu era nimeni? Dacă se ştia (şi ar fi trebuit să se ştie!) că nu putem pasa aşa de bine încât adversarele să nu intercepteze mingea, de ce s-a insistat pe jocul fără portar ?

-Cristina Neagu e, fără îndoială, liderul echipei. Într-un moment când meciul era întrerupt şi se dădeau indicaţii tactice, am auzit-o şi am văzut-o pe Cristina vorbindu-le coechipierelor. Vorbele i-au fost brusc şi nepoliticos întrerupte de o coechipieră care a iniţiat „strigătul de luptă” pe care-l folosesc echipele care se mobilizează înainte de a reintra în meci. Oare nu poate fi şi acest mic fapt o parte a explicaţiei că am pierdut meciul? Cristina Neagu vorbea şi cel puţin uneia dintre handbalistele românce îi statea mintea la altceva. Dar dacă n-a fost numai una?...

Tocmai voiam să găsesc un final pentru articol, când preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Alin Petrache, face o declaraţie care spune mai mult decât s-ar fi dorit despre sportul românesc şi jalnica sa stare actuală. Domnul Petrache a spus:
"In calitate de presedinte al COSR, voi face ceea ce am anuntat inca de la inceputul anului, imi voi depune mandatul Adunarii Generale pentru ca analiza activitatii sa nu fie blocata de niciun considerent ierarhic. Acelasi lucru il voi cere vicepresedintilor COSR si tuturor membrilor Comitetului Executiv"

Hopa! Adică în România sportivă rapoartele de activitate sunt „îndulcite” de prezenţa şefilor? De la sport avem termenul de „sportivitate”, atitudine corectă, cu alte cuvinte. Raportul COSR se modifică dacă şefii sunt în funcţie?

La Rio, cu asemenea mentalităţi luate în bagajul mental, n-a fost să fie. Continuând aşa, nici nu va fi!...


Citește și

loading...