Kalanick, identificat cel mai mult cu ascensiunea meteorică a Uber la nivel mondial, a spus că cedează la dorinţa investitorilor de a se retrage din funcţie, parţial pentru a evita un nou conflict.

Uber a fost afectată în acest an de acuzaţii pornind de la hărţuire sexuală la utilizarea unui soft pentru evitarea verificărilor din partea autorităţilor de reglementare.

Demisia directorului general vine după o serie de plecări ale unor membri ai conducerii, între care directorul pentru afaceri Emil Michael şi preşedintele Jeff Jones.

Kalanick şi-a recunoscut erorile de leadership, după ce Bloomberg a difuzat imagini în care se certa cu un şofer al Uber, un incident care a amplificat resentimentul şoferilor companiei.

Plecarea lui Kalanick din funcţia de director general are loc la câteva săptămâni după decesul mamei sale într-un accident cu barca.

”Iubesc Uber mai mult ca orice şi în acest moment dificil din viaţa mea personală am acceptat cererea investitorilor de a mă retrage, pentru ca Uber să revină la dezvoltare, în loc să fie distrasă într-un nou conflict”, a afirmat Kalanick într-un comunicat.

Kalanick va rămâne membru în consiliul de administraţie, a anunţat Uber separat. Demisia lui Kalanick a fost anunţată iniţial de New York Times.

Ca figură publică, Kalanick a reprezentat succesul startup-ului. La începutul acestei luni, acesta anunţase că se retrage temporar din funcţia de CEO, lăsând compania să fie coordonată de un comitet de conducere.

În această lună, Uber a prezentat recomandările rezultate în urma unei investigaţii legată de cultura din cadrul companiei, efectuată de firma de avocatură a fostului procuror general al SUA, Eric Holder.

Peste 20 de persoane au fost concediate, în cadrul unei investigaţii separate efectuate de o altă firmă.

În pofida problemelor recente, afacerile Uber se dezvoltă. Veniturile au crescut la 3,4 miliarde de dolari n primul trimestru, în timp ce pierderile au scăzut, chiar dacă au rămas substanţiale, la nivelul de 708 milioane de dolari.

Kalanick rămâne miliardar datorită participaţiei la Uber, cu o avere netă de 6,7 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg al miliardarilor. Uber este evaluată la 69 de miliarde de dolari.

Compania a încercat să oprească plecarea şoferilor prin adăugarea unei funcţii a aplicaţiei sale, care permite clienţilor să le ofere bacşiş, funcţie existentă de mult timp la compania concurentă americană Lyft.

Uber a mai anunţat că îi va despăgubi pe şoferii ale căror curse au fost anulate la peste 2 minute după efectuarea rezervării, urmând să le ofere şi noi planuri de asigurare.