Kalanick, identificat cel mai mult cu ascensiunea meteorică a Uber la nivel mondial, a spus că cedează la dorinţa investitorilor de a se retrage din funcţie, parţial pentru a evita un nou conflict.

Uber a fost afectată în acest an de acuzaţii pornind de la hărţuire sexuală la utilizarea unui soft pentru evitarea verificărilor din partea autorităţilor de reglementare.

Demisia directorului general vine dup─â o serie de plec─âri ale unor membri ai conducerii, ├«ntre care directorul pentru afaceri Emil Michael ┼či pre┼čedintele Jeff Jones.

Kalanick ┼či-a recunoscut erorile de leadership, dup─â ce Bloomberg a difuzat imagini ├«n care se certa cu un ┼čofer al Uber, un incident care a amplificat resentimentul ┼čoferilor companiei.

Plecarea lui Kalanick din funcţia de director general are loc la câteva săptămâni după decesul mamei sale într-un accident cu barca.

ÔÇŁIubesc Uber mai mult ca orice ┼či ├«n acest moment dificil din via┼úa mea personal─â am acceptat cererea investitorilor de a m─â retrage, pentru ca Uber s─â revin─â la dezvoltare, ├«n loc s─â fie distras─â ├«ntr-un nou conflictÔÇŁ, a afirmat Kalanick ├«ntr-un comunicat.

Kalanick va rămâne membru în consiliul de administraţie, a anunţat Uber separat. Demisia lui Kalanick a fost anunţată iniţial de New York Times.

Ca figură publică, Kalanick a reprezentat succesul startup-ului. La începutul acestei luni, acesta anunţase că se retrage temporar din funcţia de CEO, lăsând compania să fie coordonată de un comitet de conducere.

În această lună, Uber a prezentat recomandările rezultate în urma unei investigaţii legată de cultura din cadrul companiei, efectuată de firma de avocatură a fostului procuror general al SUA, Eric Holder.

Peste 20 de persoane au fost concediate, în cadrul unei investigaţii separate efectuate de o altă firmă.

În pofida problemelor recente, afacerile Uber se dezvoltă. Veniturile au crescut la 3,4 miliarde de dolari n primul trimestru, în timp ce pierderile au scăzut, chiar dacă au rămas substanţiale, la nivelul de 708 milioane de dolari.

Kalanick rămâne miliardar datorită participaţiei la Uber, cu o avere netă de 6,7 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg al miliardarilor. Uber este evaluată la 69 de miliarde de dolari.

Compania a ├«ncercat s─â opreasc─â plecarea ┼čoferilor prin ad─âugarea unei func┼úii a aplica┼úiei sale, care permite clien┼úilor s─â le ofere bac┼či┼č, func┼úie existent─â de mult timp la compania concurent─â american─â Lyft.

Uber a mai anun┼úat c─â ├«i va desp─âgubi pe ┼čoferii ale c─âror curse au fost anulate la peste 2 minute dup─â efectuarea rezerv─ârii, urm├ónd s─â le ofere ┼či noi planuri de asigurare.

Citește și