În schimb, dobânzile la economiile populaţiei scad, iar cele de la depozitele companiilor cresc! Asta în ciuda faptului că depozitele populaţiei aduc mai mulţi bani în sistem, iar creşetrea reală a acestora este mai mare decât a celorlalte.

În condiţiile în care facilitatea de depozit acordată de BNR băncilor comerciale care îşi fac depozite la banca centrală este de 0,75%, iar indicele de dobândă Robid la 3 luni (ROBID este rata dobânzii încasată pentru depozitele în lei constituite de către băncile comerciale la alte bănci comerciale din România, pe piaţa interbancară) este în jur de 1,70%, dobânda la depozitele populaţiei a ajuns Cenuşăreasa sistemului bancar.

La depozitele companiilor, dobânzile au crescut imediat după majorarea indicilor Robor şi Robid, din luna septembrie. Majorarea dobânzilor este vizibilă atât pe zona depozitelor existente în sold cât şi pe zona depozitelor nou constituite. La populaţie în schimb, a crescut doar dobânda la creditele legate de indicele Robor, la depozite, dobânzile continuă să scadă mergând în sens invers evoluţiilor din întreaga piaţă.

Utimul buletin statistic lunar prezentat de BNR, cel de la sfârşitul lunii octombrie 2018, arată o medie de 0,52% a dobânzii la depozitele pe trei luni şi 0,94%, dobânda medie pe toate perioadele de constituire a depozitelor persoanelor fizice. Dacă ne uităm la dobânzile oferite de băncile din top şase la nivelul sistemului bancar, vom constata că cea mai mare dobândă la trei luni este cea oferită de Unicredit, de 0,60%, urmată de Banca Transilvania cu 0,55%, BCR cu 0,50%, BRD cu 0,45%, CEC cu 0,35% şi ING Bank cu 0,20%. Bancpost oferă 0,55% dobândă la depozitul în lei pe trei luni.


Preluare: JurnalMM

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și