13 iunie

Ora 4.00.
Trupe ale poli┼úiei intervin ┼či degajeaz─â Pia┼úa Universit─â┼úii, sunt efectuate arest─âri. Au loc ostilit─â┼úi ├«ntre manifestan┼úi ┼či for┼úele de ordine. La opera┼úiune particip─â 450 de cadre ale poli┼úiei de sector, 200 de cadre ale unit─â┼úilor de interven┼úie ale Poli┼úiei Capitalei, 250 de elevi ai Academiei de Poli┼úie, 500 de militari din trupele de paz─â ┼či men┼úinerea ordinii, 80 de cadre ale Poli┼úiei Militare a M.Ap.N. ├Än total, 1.480 de oameni. Zona este cur─â┼úat─â, iar pavajul este sp─âlat cu clor. Minerii, sosi┼úi a doua zi, vor men┼úiona c─â zona era acoperit─â cu un praf alb, calificat ulterior drept droguri. Bilan┼úul opera┼úiunii de ÔÇ×salubrizareÔÇŁ ├«n varianta sa oficial─â se prezint─â astfel: 6 r─âni┼úi u┼čor (4 persoane g─âsite sub corturi), doi militari ai trupelor de paz─â ┼či ordine, nici un deces. Au fost arestate 263 persoane: 187 de b─ârba┼úi, 76 de femei, 16 tineri ├«ntre 14 ┼či 18 ani ┼či 29 de tineri sub 14 ani.

Ora 5.00.
Sunt ataca┼úi studen┼úii de la Institutul de Arhitectur─â. Institutul este devastat, laboratoarele distruse ┼či mai mul┼úi studen┼úi sunt aresta┼úi. Poli┼úia va pretinde ulterior c─â to┼úi cei g─âsi┼úi ├«n institut preg─âteau manifeste, ├«ns─â nu au dovedit aceast─â acuza┼úie.

Ora 6.00.
Marian Munteanu, liderul studenţilor, este arestat în mod brutal, fără a i se comunica motivele. Va fi eliberat în jurul orei 15.30.
AUDIO: Radio Europa Liber─â prezint─â ├«nregistr─ârile comunica╚Ťiilor dintre for╚Ťele Ministerului de Interne care au participat la represiunea din Pia╚Ťa Universit─â╚Ťii. Discu╚Ťiile ├«ntre cei care coordonau represiunea ├«ncep la minutul 37.00.

Ora 8.30.
Studen┼úii ┼či corpul profesoral de la Arhitectur─â protesteaz─â fa┼ú─â de tratamentul la care a fost supus─â cl─âdirea ┼či reziden┼úii ei ├«n cursul dimine┼úii, afi┼č├ónd pancarte cu textul ÔÇ×Unde ne sunt colegii?ÔÇŁ.

Ora 11.00.
Muncitorii din mai multe ├«ntreprinderi bucure┼čtene sunt mobiliza┼úi ├«n scopul acord─ârii asisten┼úei for┼úelor de ordine ├«n Pia┼úa Universit─â┼úii. Numele de cod al ac┼úiunii era ÔÇ×Dun─âreaÔÇŁ. Sindicatele din fiecare ├«ntreprindere dau declara┼úii c─â ele nu sunt de acord ┼či nu sus┼úin o asemenea manifestare. Totu┼či, circa 5.000 de muncitori de la IMGB (din cei 46.000 c├ót num─âra la acea dat─â) se ├«ncoloneaz─â ┼či pornesc spre centrul Capitalei. ├Än prim-planul organiz─ârii se afl─â directorul general al IMGB, Alexandru Ghinescu. Ulterior. acesta va invoca numele primarului sectorului 4. Sevastian Blejan. drept ini┼úiator al ac┼úiunii. Muncitorii, substan┼úial mai pu┼úini, ajung la Institutul de Arhitectur─â, sunt l─âsa┼úi s─â treac─â de bariera for┼úelor de ordine ┼či ├«ncep devastarea institu┼úiei, maltrat├ónd studen┼úi, profesori ┼či trec─âtori. Conform declara┼úiilor oficiale, ├«n urma conflictului iscat la fa┼úa locului, for┼úele de ordine au intervenit pentru calmarea spiritelor, iar 10-12 persoane au fost re┼úinute pentru cercet─âri.

Ora 14.00.
Ministrul ├«nv─â┼ú─âm├óntului, Mihail ┼×ora, sose┼čte la Institutul de Arhitectur─â pentru a constata situa┼úia de fapt.

Ora 15.00-15.30.
Bucure┼čtenii, nemul┼úumi┼úi de ac┼úiunea muncitorilor, se str├óng ├«n num─âr tot mai mare ├«n Pia┼úa Universit─â┼úii. Sunt create baricade ad-hoc ┼či, ├«n scurt timp, ├«ncep violen┼úele. Manifestan┼úii arunc─â pietre din pavaj ├«n scuturile for┼úelor de ordine, cer├ónd eliberarea celor aresta┼úi ├«n zorii zilei. Poli┼úia riposteaz─â cu bastoane ┼či pietre. Accesul spre strada Arhitecturii din spre biseric─â era barat de un autobuz al poli┼úiei. Zvonurile c─â ├«n duba poli┼úiei ar fi aresta┼úi sau cadavrele victimelor de clan┼čeaz─â atacul. Poli┼úi┼čtii din spate vin ├«n ajutorul colegilor, apar primele sticle incendiare. Mul┼úimea era animat─â de ideea unei a doua revolu┼úii, singura cale pentru eliminarea comunismului. O ma┼čin─â a poli┼úiei este incendiat─â, for┼úele se retrag, mul┼úimea ocup─â pia┼úa cur─â┼úat─â ├«n zori, alte dou─â ma┼čini sunt incendiate.

Ora 16.00.
Mul┼úimea ocup─â pia┼úa, de┼či perimetrul era ├«nconjurat de cordoane ale poli┼úiei. La apari┼úia mul┼úimii, poli┼úi┼čtii se retrag precipitat, mai multe vehicule sunt incendiate. Focul se ├«ntinde cu u┼čurin┼ú─â, ma┼čini, imobile, parterul Universit─â┼úii. ├Än acel moment orice cadru al for┼úelor de ordine dispare. Pia┼úa Universit─â┼úii este ocupat─â de numero┼či bucure┼čteni care se proclam─â victorio┼či. ├Än clipele incendiare ale conflictului ├«┼či face apari┼úia ┼či o echip─â a Televiziunii, care transmite imaginile unui r─âzboi civil ├«n centrul Bucure┼čtiului. Ora 16.30. Este redeschis balconul Facult─â┼úii de Geografie, tribuna manifestan┼úilor.

Ora 17.00.
Marian Munteanu apare ├«n balcon ┼či ├«ndeamn─â la non-violen┼ú─â ÔÇ×trebuie s─â fim foarte aten┼úi, ÔÇŽ p─âr├ónd a se preg─âti o mascarad─â de propor┼úii, s─â fie definitiv compromi┼či nu numai golanii, ci ┼či opozi┼úia, ├«n generalÔÇŁ. Munteanu ├«ndeamn─â manifestan┼úii s─â mearg─â la Poli┼úia Capitalei pentru a-i cere pe cei aresta┼úi de diminea┼ú─â.

Ora 17.30.
├Än Pia┼úa Universit─â┼úii o voce strig─â ÔÇ×La poli┼úie!ÔÇŁ, mii de oameni pornesc spre Calea Victoriei. Sunt ceru┼úi aresta┼úii de diminea┼ú─â, care fuseser─â deja elibera┼úi de la M─âgurele, ├«ns─â nimeni nu le spune. Un martor declar─â c─â, la ajungerea manifestan┼úilor la poli┼úie, o camer─â de la primul etaj ardea deja. Cl─âdirea este atacat─â cu pietre ┼či pantofi. La un moment dat, cineva arunc─â o grenad─â, se produce mult fum, brusc u┼čile garajului sunt sparte, iar ma┼činile poli┼úiei devastate. Unii tineri arunc─â cu sticle incendiare. De┼či aparent cl─âdirea este luat─â cu asalt, nici un poli┼úist nu ├«┼či face apari┼úia. ├Än mod suspect, arhiva ┼či depozitul de arme scap─â de furia manifestan┼úilor. Al─âturi de sediul poli┼úiei, cl─âdirile Ministerului de Interne ┼či SRI sunt atacate de manifestan┼úi furio┼či. Nici acolo for┼úele de ordine nu intervin.

Ora 17.30 - 17.45.
Ion Iliescu, pre┼čedintele ales al ┼ú─ârii, cheam─â cet─â┼úenii ÔÇ×s─â resping─â violen┼úele iresponsabileÔÇŁ.

Ora 19.00.
Jurnalul Televiziunii de la ora 19.00 prezint─â imaginile apocaliptice din Pia┼úa Universit─â┼úii, st├órnind m├ónia manifestan┼úilor, unii dintre ei ├«ndrept├óndu-se spre cl─âdirea din calea Doroban┼úilor. De┼či Televiziunea era ap─ârat─â de for┼úe de ordine, manifestan┼úii sunt l─âsa┼úi s─â p─âtrund─â ├«n interior ┼či dirija┼úi c─âtre celebrul Studio 4, care transmisese non-stop ├«n decembrie 1989. Prin┼či ├«ntre cordoanele for┼úelor de ordine, manifestan┼úii sunt b─âtu┼úi s─âlbatic. Violen┼úele se propag─â ┼či ├«n curte, geamurile cl─âdirii sunt sparte, pe alocuri izbucnesc incendii. Dup─â revenirea emisiei, ├«ntr-o imagine care o reia pe cea din decembrie ÔÇÖ89, pre┼čedintele Televiziunii, R─âzvan Theodorescu, anun┼ú─â c─â redactorii s-au baricadat ├«n Studioul 4 pentru a rezista ÔÇ×atacului din partea unor barbari, be┼úi, extrem de violen┼úicare i-au amintit de legionariÔÇŁ. ├Än toiul atacului, turnul Televiziunii ia foc, iar Poli┼úia Militar─â asist─â pasiv─â.

Ora 20.00.
Un crainic panicat anun┼ú─â c─â Televiziunea este atacat─â ┼či e posibil ca emisia s─â fie ├«ntrerupt─â. ├Än scurt timp, emisia cade, spre nemul┼úumirea sutelor de mii de rom├óni care a┼čteptau transmiterea unui meci de fotbal de la Campionatul Mondial din Italia.

Ora 21.00.
├Än comunicatul s─âu, pre┼čedintele Iliescu anun┼ú─â dramatic: ÔÇ×├Än cursul dup─â-amiezii, ac┼úiunile violente ale elementelor extremiste de tip legionar s-au intensificat. Au fost atacate ┼či incendiate cl─âdirile Poli┼úiei Capitalei, Ministerului de Interne ┼či Casei de Mode, personalul fiind blocat ├«n interior. Au fost capturate arme. A fost distrus ┼či un num─âr important de automobile parcate ├«n zon─â. Au fost devastate magazine ┼či localuri publice. ├Äncerc─ârile pompierilor ┼či factorilor de ordine de a interveni au fost sistematic ├«mpiedicate de acelea┼či elemente anarhice, legionare. Este de acum clar c─â ne afl─âm ├«n fa┼úa unei tentative organizate, preg─âtite din timp, de a r─âsturna prin for┼ú─â, prin violen┼ú─â dezl─ân┼úuit─â, conducerea aleas─â ├«n mod liber ┼či democratic a ┼ú─ârii la 20 mai a.c. Ne adres─âm tuturor for┼úelor democratice ale ┼ú─ârii care ┼či-au dat votul pentru libertate ┼či stabilitate ├«n Rom├ónia, cu chemarea de a sprijini ac┼úiunea de lichidare a acestei rebeliuni legionare, de a concura cu for┼úele de ordine ┼či cu armata pentru restabilirea ordinii, izolarea ┼či arestarea elementelor extremiste care trebuie aduse ├«n fa┼úa justi┼úiei pentru a da socoteal─â pentru cele comise.ÔÇŁ De┼či Televiziunea fusese atacat─â, iar emisia ├«ntrerupt─â, Ion Iliescu nu face nici o referire la aceste ac┼úiuni. Paralel cu ac┼úiunile de la Televiziune, ├«n seara-noaptea de 13 iunie continu─â ┼či atacurile la Ministerul de Interne. Incendiatorii arunc─â cu sticle explozibile, iar ap─âr─âtorii ministerului r─âspund cu jeturi de ap─â. Aici apar primii mor┼úi ai Mineriadei: Velicu Mocanu, 22 ani; Mitri┼ú─â Lep─âdatu, 25 ani, Constantin Mihai, 31 de ani, ucis de un glon┼ú tras de la o fereastr─â.

Ora 23.30.
La Televiziune r─âm─âseser─â ├«n jur de 200 de manifestan┼úi, mul┼úi dintre ei doar curio┼či. Para┼čuti┼čtii sosi┼úi nu fac nimic p├ón─â la 1.30, c├ónd captureaz─â aproximativ 30-40 de manifestan┼úi, ├«ns─â ├«ntr-o manier─â mai degrab─â provocatoare.

Ora 23.30.
Gelu Voican-Voiculescu, viceprim- ministru al guvernului, ajunge la Televiziune, alături de mai mulţi ofiţeri superiori. În timpul discuţiilor, cineva se pronunţă pentru chemarea minerilor în apărarea Televiziunii.

14 iunie

Ora 0.30.
La Ministerul de Interne, dintr-un elicopter se arunc─â fiole cu gaze lacrimogene. Apoi vin para┼čuti┼čtii ┼či fac baraje. Sunt lovi┼úi oamenii cu patul armelor ┼či cu picioarele, r─âni┼úii r─âm├ón pe asfalt. Militarii urm─âresc fugarii pe str─âzi ┼či trag cu armele din dotare. La fel se trage cu muni┼úie dintr-o mitralier─â. La interven┼úia armatei, ├«n jum─âtate de or─â se pune st─âp├ónire pe obiectivele atacate.

Ora 2.40-2.45.
Se trage cu muni┼úie de r─âzboi pe Calea Victoriei. Printre cei secera┼úi se ┼či num─âr─â Drago┼č Drumea, de 19 ani. ├Än zori, venind de la Televiziune, Voican- Voiculescu anun┼ú─â solda┼úilor din centru venirea minerilor, de┼či Pia┼úa Universit─â┼úii era sub controlul for┼úelor de ordine. Cei foarte pu┼úini demonstran┼úi r─âma┼či erau pa┼čnici, f─âceau rug─âciuni.

Ora 4.00.
For┼úele de ordine primesc ordin de ├«ncolonare ┼či p─âr─âsesc Pia┼úa Universit─â┼úii, care r─âm├óne aproape pustie. Peste tot ├«n ora┼č ordinea a fost restabilit─â.

Ora 4.30.
├Äntre 10.000 ┼či 12.000 de mineri din Valea Jiului, ├«narma┼úi cu b├óte ┼či lan┼úuri, sosesc ├«n Gara de Nord. Ajun┼či la Palatul Victoria, Ion Iliescu le cere ÔÇ×s─â ocupe ┼či s─â cure┼úe Pia┼úa Universit─â┼úiiÔÇŁ.

Ora 5.00.
Coloane de mineri furio┼či care strig─â ÔÇ×Moarte golanilor!ÔÇŁ, ÔÇ×Moarte intelectualilor!ÔÇŁ intr─â ├«n Pia┼úa Universit─â┼úii, apoi ├«n Facultatea de Geografie. Pentru ambele sedii, minerii aveau planurile arhitectonice ale cl─âdirilor. Exist─â exemplare pierdute la Arhitectur─â. Ajun┼či ├«n interior, aresteaz─â pe to┼úi cei prezen┼úi, unii studen┼úi sunt b─âtu┼úi s─âlbatic. ├Äntreaga Universitate sufer─â tratamentul brutal prin care trecuser─â Geografia ┼či Arhitectura. Laboratoarele sunt distruse, c─âr┼úile incendiate, profesorii ┼či asisten┼úii maltrata┼úi, aresta┼úi. Mul┼úi studen┼úi sunt crunt b─âtu┼úi sub ochii poli┼úi┼čtilor pasivi. Poli┼úia pune la dispozi┼úie dubele pentru arest─âri. Palatul Victoria devine, pentru scurt timp, centru de triere al aresta┼úilor. Dup─â devastarea facult─â┼úilor, minerii sunt concentra┼úi ├«n zona Pia┼úa Universit─â┼úii, Ministerul de Interne ┼či Cercul Militar. ┼óintele lor sunt to┼úi cei care arat─â a intelectuali, au c─âr┼úi ├«n m├ón─â, protesteaz─â, au vestimenta┼úie suspect─â, barb─â, ochelari. Pentru unii dintre manifestan┼úii activi ai Pie┼úei fuseser─â distribuite anterior poze ┼či sunt c─âuta┼úi personal, inclusiv acas─â. De-a lungul ├«ntregii zile de 14 iunie, institu┼úii din centrul ora┼čului, c├ót ┼či sedii ale partidelor politice de opozi┼úie, ale asocia┼úiilor antiguvernamentale, redac┼úii ale ziarelor anti-FSN sunt devastate. Rom├ónia liber─â este ├«mpiedicat─â s─â apar─â timp de patru zile. Simpli trec─âtori de pe str─âzile Bucure┼čtiului sunt b─âtu┼úi s─âlbatic ┼či sechestra┼úi. Poli┼úia secundeaz─â minerii. Paralel au loc arest─âri masive ├«n r├óndul romilor. Din Rahova ┼či Ferentari zeci de cet─â┼úeni romi sunt b─âtu┼úi teribil sau sunt ridica┼úi f─âr─â s─â li se dea niciun motiv. Trierea lor va avea loc la ┼×coala de Poli┼úie de la M─âgurele sau de la B─âneasa.

15 iunie

Dup─â-amiaza, la ROMEXPO, Ion Iliescu mul┼úume┼čte minerilor pentru ac┼úiunea lor, pentru ÔÇ×solidaritatea de clas─â cu care au r─âspuns chem─ârii autorit─â┼úilorÔÇŁ.
Semnificativ este fragmentul prin care sunt indica┼úi vinova┼úii secundari ai ac┼úiunilor: ÔÇ×Cu ajutorul vostru, au fost descoperite ├«n subsolul cl─âdirii PN┼ó-CD: depozit de sticle incendiare, droguri, seringi cu care au injectat droguri unora din cei care st─âteau ├«n Pia┼úa Universit─â┼úii ┼či armament. La cl─âdirea Asocia┼úiei 16-21 Decembrie, depozite de b├óte ┼či alte asemenea arme albe, lan┼úuri ┼či a┼ča mai departe, ├«n subsolul Universit─â┼úii s-au descoperit arme: 22 de pu┼čti Jeco, dar care sunt arme periculoase ├«n asemenea condi┼úiuni, ┼či saci cu prafuri euforizante pe care probabil c─â le-au folosit ├«n aceast─â perioad─â. Cum se poate motiva ├«n sediul unui partid politic, ├«n sediul unor asocia┼úii declarate apolitice, prezen┼úa unor asemenea depozite de sticle incendiare, de muni┼úii, de droguri ┼či arme de tot felul, arme de agresiune; cum se poate motiva a┼ča ceva?ÔÇŁ.
Cert este c─â toate aceste probe nu au putut fi aduse ├«n instan┼ú─â ┼či nici m─âcar invocate ulterior.

Citește și

loading...