Cei doi hackeri români voiau să obţină o sumă de bani în schimbul deblocării sistemului. Incidentul a fost tratat cu atenţie maximă, deoarece s-a produs chiar înaintea ceremoniei de învestire a lui Donald Trump. Cei doi au fost arestaţi la 15 decembrie, la Bucureşti, iar Curtea de Apel va examina, luna viitoare, extrădarea lor.

Potrivit procurorilor americani, în ianuarie 2017, românii au accesat ilegal aproximativ 123 de computere conectate la camerele de supraveghere ale Departamentului Poliţiei Metropolitane. Bărbatul se află în prezent în arest preventiv, iar femeia în arest la domiciliu.

Curtea de Apel Bucureşti a judecat în 16 decembrie cazul lui Mihai Alexandru Işvanca şi al lu Eveline Cismaru, acordând termen 11 ianuarie 2018 pentru judecarea cererii de extrădare.

Cei doi sunt acuzaţi în SUA de conspiraţie în vedere comiterii de fraude electronice şi de conspiraţie în vederea comiterii de fraude informatice.

În 12 ianuarie 2017, Secret Service a fost notificat că un anumit număr de camere de supraveghere ale Departamentului Poliţiei Metropolitane au fost vulnerabilizate, fiind lansată o investigaţie în urma căreia s-a stabilit că în perioada 9 ianuarie - 12 ianuarie computerele conectate cu camerele de supravegere au fost afectate de viruşii de tip ransomware "cerber" şi "dharma".

De asemenea, au fost descoperite dovezi privind existenţa unui plan de a distribui viruşi de tip ransomware prin email la cel puţin 179.000 de adrese.

Citește și

loading...