Direcția de Sănătate Publică (DSP) Maramureș susține că au fost recoltate probe care au fost trimise la Intitutul Cantacuzino din București. Boala nu este periculoasă pentru cei din jur, deoarece nu se transmite. “Sunt cazuri suspecte de botulism, două cazuri la bărbați tineri. Am trimis probele la Institutul Național de Referință Cantacuzino și așteptăm rezultatele. Pentru populație nu este un pericol, pentru că botulismul nu se transmite. Este o intoxicație alimentră, nu se transmite interuman. Nu este un pericol decât petru persoana bolnavă. Starea paciențior de săntate este bună”, a declarat Carmen Sima, directorul adjunct în cadrul DSP Maramureș.

Anul trecut, în luna mai au fost depitate trei cazuri de botulism, toate în mediul rural, două la pacienți cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani și un caz la un pacient din categoria de vârstă 45-54 de ani.

Botulismul este o boală infecțioasă neurotoxică generată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum (există tulpini de la A la G). Toxina botulinică este cea mai puternică dintre cele cunoscute în practica medicală. În cazul în care nu este tratată, afecţiunea poate duce la paralizie, la pierderea senzațiilor sau a funcției mușchilor. De asemenea, botulismul poate cauza dificultăți în respirație. Deși nu este o boală frecventă, poate fi fatală. Diagnosticarea și tratamentul în stadiul precoce al bolii sunt extrem de importante. Botulismul generat de alimente și cel contactat prin răni poate fi tratat cu ajutorul antitoxinelor – blochează acțiunea toxinelor în sânge. Antitoxinele nu pot repara răul deja făcut, dar pot opri sau preveni o eventuală evoluție a bolii.

Pentru a distruge toxina, alimentele trebuie preparate termic corect și îndelung. Toxina este inactivată la 100 grade Celsius, prin expunere de 10 minute. Pentru a preveni infectarea cu toxina botulinică, alimentele ar trebui puse la păstrare sau conservate doar de cei care știu cum să prevină contaminarea hranei. Procedurile stricte de igienizare trebuie respectate întocmai, atunci când preparăm sau conservăm alimentele. Părinții nu ar trebui să dea miere copiilor sub vârsta de 1 an (mierea poate conține spori de Clostridium botulinum).


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și