Printre victime se numără foarte mulţi copii, iar sute de persoane au fost rănite. Peste 2.500 de oameni au rămas fără adăpost, în condiţiile în care localităţile Amatrice, Accumoli şi Pescara del Tronto au fost rase, practic, de pe faţa Pământului.

Ei au fost nevoiţi să îşi petreacă noaptea în corturi, în timp ce temperatura în zonă a scăzut la 11 – 12 grade Celsius.

Circa 4.000 de membri ai echipelor de salvare şi voluntari au căutat supravieţuitori pe tot parcursul nopţii, în timp ce replicile seismice au continuat. În total, s-au înregistrat peste 300 în decurs de 24 de ore, provocând noi şi noi valuri de panică în rândul oamenilor.

Ministerul Afacerilor Externe anunţă, joi dimineaţă, decesul unui al doilea cetăţean român în urma seismului puternic produs pe teritoriul Italiei. De asemenea, printre răniţi au fost identificate alte două persoane de cetăţenie română, în timp ce opt români sunt daţi dispăruţi.

ACTUALIZARE:

Încă trei români au murit în urma seismului din Italia, potrivit unui comunicat al MAE român.

Noua evaluare a bilanțului victimelor a fost comunicată mass-media cu precizarea că acest cutremur, unul dintre cele cu consecințele cele mai tragice din ultimii ani din Italia, s-a soldat cu 190 de decese în regiunea Lazio și 57 de decese în regiunea Marche, potrivit Agerpres.

Seismul cu magnitudinea de 6,2 pe Richter a zguduit centrul Italiei miercuri, în jurul orei locale 03:30 (01:30 GMT). Cele mai afectate localități sunt Accumoli, Amatrice, Posta și Arquata del Tronto, aflate între Roma și Perugia.

----------------------------------------------------------

Localitățile cele mai afectate de cutremur, Accumoli și Amatrice, au o populație îmbătrânită, multe românce lucrând acolo ca îngrijitoare pentru bătrâni.

MAE reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia - (0039) 06 835 233 58 şi (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna - (0039) 051 5872120 şi (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Potrivit comunităţii româneşti, peste 100 de concetăţeni de-ai noştri locuiesc în zona cea mai afectată. Supravieţuitorii cutremurului au povestit clipele de groază prin care au trecut. Printre ei s-au aflat şi români stabiliţi în Italia sau care se aflau temporar în peninsulă.

"Ne-am speriat tare. A început să tremure casa, să cada faianţa. Eu ma aflu intr o zona foarte afectata. La a doua nu dormeam, am auzit cainii, pasarile. Am ramas fara curent electric", a spus Lăcrămioara Buga, o românca din Italia.

"Sunt chiar în centrul Italiei unde a fost distrus şi ştim din statistici că sunt aproape 77 români care vituiesc aici. M-am întâlnit cu o parte dintre ei, sunt în stare bună, dar din punct de vedere moral avem de grijă", a spus Bogdan Gheorghiţă, un alt român afectat de această tragedie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și