Actorul a încetat din viață la oră 17:30, au declarat pentru Digi24 surse din cadrul spitalului. Decesul intervine după o lungă suferință.

„Nu mi-e frică de moarte, ci de pragul acela. (…) Nu mi-e frică decât de o boală urâtă, care nu se mai termină”, declara cândva Marin Moraru.

În ultimii ani, actorul se retrăsese din viaţa publică, nemulţumit de modul în care se face acum film şi teatru. „Ce să fac? Cu beep-uri d-astea de nu te mai saturi de ele. ’te-n gură, ‘te-n nară, ‘te-n suflet şi alte lumânări... Asta este oribil, aşa ceva nu se poate! Ei cred că sunt „reali”, că sunt normali, că asta-i realitatea. Cum pot eu să mă duc să fac aşa ceva? Cum pot eu să deschid gura să zic ’te-n nară? Spune-mi şi mie. Toate filmele româneşti fără asta nu există. D-asta nu mă duc la film. Nu se poate aşa ceva....", spunea actorul într-un interviu acordat Adevărul, în 2015.

Marin Moraru s-a născut pe 31 ianuarie 1937, în Bucureşti. Era căsătorit cu Lucia Moraru (redactor muzical la radio). Nunta a avut loc pe 29 februarie, aşa că sărbătoreau o dată la patru ani. Nu au avut copii.

A vrut să se facă inginer

Şi-a făcut debutul în rolul bătrânului Ivanovici din "Steaguri pe turnuri", după Anton Semionovich Makarenko, când era încă elev. Avea 17 ani.

Inițial, Marin Moraru a vrut să se faca inginer ori aviator și a dat examen la Politehnică, numai că nepotrivirea „de caracter” s-a simţit foarte repede şi a hotărât să-şi încerce şansa de actor. A dat examen, nu a reuşit „din prima”, aşa că a fost admis doar ca „audient”. Se întampla prin 1957.

Intră din a doua încercare şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (I.A.T.C.) "I.L.Caragiale", clasa profesor Dina Cocea, promoţia 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamiţă Dandanache din piesa „O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale.

După absolvirea facultăţii, a activat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul Lucia S. Bulandra (1968-1971) şi la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" (1971-1974).

A predat o perioadă în calitate de conferențiar universitar la I.A.T.C. București (1974-1980), întorcându-se apoi la Teatrul Național „I. L. Caragiale”.

Din anul 2002 a devenit „Societar de onoare” al Teatrului Naţional din Bucureşti.


Preluare: Digi 24

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și