Iolanda Balaș, dublă campioană olimpică, la Roma 1960 și Tokyo 1964, la proba de săritură în înalțime, a stabilit 14 recorduri mondiale și a avut o serie de 105 concursuri consecutive câștigate, performanță unică în lume.

Între 1988 și 2005, Iolanda Balaș, născută pe 12 decembrie 1936, la Timișoara, a fost președinte al Federației Române de Atletism.

Iolanda Balaş a fost un nume uriaş în sportul mondial.. Şi-a dedicat viaţa atletismului şi chiar şi în ultimul an, când deja avea probleme medicale, gândurile ei se îndreptau tot spre atletism.

”Dacă mă uit în buletin, nu-mi prea vine să cred. Totul a curs atât de repede. Acum mă cam chinuieşte un diabet, ca să nu vă mai zic despre tendonul meu parţial rupt de la piciorul de bătaie, dar de vreo două luni m-am ales şi cu o răceală zdravănă în sala de atletism şi am făcut o pneumonie dublă! Şi două luni n-am putut ieşi din casă, am stat numai cu antibiotice lângă mine. Asta-i vârsta, nu avem ce face. Încerc în schimb să nu stau acasă degeaba, să am o preocupare cât de cât. Mă concentrez pe revista noastră de atletism şi sunt foarte mândră că ea există, fiindcă în general se vorbeşte prea puţin despre atletism. Şi nu numai despre atletism, de fapt. Presa sportivă, iertaţi-mă dacă critic, în afară de fotbal, nu mai are nicio altă temă”, spunea Iolanda într-un interviu acordat în vara anului trecut Revistei Sport in România.

Multiplă recordmană mondială şi olimpică, Iolanda Balaş Soeter, mai are în palmares şi două medalii de aur la campionatele europene de atletism de la Stockholm în 1958 şi Belgrad în 1962, precum şi o medalie de argint la Berna în 1954. A fost preşedinta Federaţiei Române de Atletism între 1988 şi 2005, de numele ei legându-se construirea actualului sediu al FRA, dar şi amenajarea mai multor piste de atletism.

S-a retras din activitatea competițională în 1967, din cauza unui traumatism la tendonul lui Achile al piciorului de bătaie. După abandonarea activității de performanță a fost antrenoare, profesoară, metodistă la Cabinetul metodic și cercetări științifice la Clubul Steaua. Din 1988 și până în 2005 a fost președintele Federației Române de Atletism (FRA). În perioada 1998-2002 a ocupat funcția de vicepreședinte al Comitetului Olimpic Român (COR). Este președinte de onoare al FRA. Stadionul Tineretului din București îi poartă numele.


A înființat, în 1993, Fundația Atletismului Românesc, una dintre primele fundații cu profil de sport, pentru susținerea atletismului românesc și a echipei reprezentative a României. Meritele sportive i-au fost recunoscute, primind în 1958 titlul de Maestru Emerit al Sportului, în 1962, Ordinul Steaua României, Ordinul Meritul Sportiv (1966), Ordinul Național Steaua României în grad de Ofițer (2000). A fost distinsă cu „Colanul de Aur”, cea mai înaltă distincție a Comitetului Olimpic și Sportiv Român. În luna octombrie 2009, cu prilejul evenimentului intitulat „Legendele Stelei” desfășurat la sediul Ministerului Apărării Naționale, Iolanda Balaș s-a aflat printre legendele Stelei care au fost premiate. Regele Mihai I i-a conferit la 13 septembrie 2010, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Elisabeta din București, Decorația regală "Nihil Sine Deo", pentru merite deosebite aduse sportului românesc.La 27 noiembrie 2012, la împlinirea a 100 de ani de existență Federația Internațională de Atletism și-a premiat eroii de ieri și de azi. Cu acest prilej a fost inaugurat Hall of Fame-ul atletismului mondial, printre cele 13 legende alese numărîndu-se și Iolanda Balaș-Soter.

A scris lucrări metodice consacrate sportului de înaltă performanță. Autoare a lucrării "Studiu și istoric al pregătirii sportivilor de înaltă performanță la altitudine" (1988).


Preluare: AgerPres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și