„Este regretabil că nu mai putem păstra şcoala în satul Hideaga, dar lipsa copiilor s-a resimţit acut în ultimii ani. Am prelungit cât s-a putut această situaţie, iar acum este inevitabilă. O soartă similară va avea şi şcoala din Mogoşeşti, existând posibilitatea desfiinţării ciclului primar. Rămân funcţionale şcolile din Pribileşti şi Finteuş Mic, unde ne putem permite să păstrăm ambele cicluri, primar şi gimnazial. De asemenea, vom mai păstra şi ciclul primar din Fersig. Copiii din şcolile desfiinţate vor fi mutaţi la şcoala din centrul de comună. Din toamnă, va fi funcţională şcoala nouă, iar condiţiile de studiu vor fi excelente”, a precizat primarul Bujorel Mureşan.

Moment de răscruce în istoria satului

Este, într-adevăr, regretabil că într-o comună frumoasă precum este Satulungul să se închidă două şcoli, în urma scăderii numărului elevilor. Am stat de vorbă cu localnicii şi dascălii din Hideaga, pentru a vedea ce părere au şi ce simţiri nutresc în acest moment greu, decepţionant, descris ca fiind unul de răscruce în istoria satului. Aici, şcoala a funcţionat neîntrerupt de la înfiinţare şi este greu de acceptat un viitor conturat altfel. Motivele care au condus la desfiinţarea unităţii pălesc în faţa argumentelor puse pe tapet de oamenii locului. Ei nu concep satul fără şcoală şi nu le vine să creadă că au mai rămas puţine zile până când nu va mai fi animată şi înveselită de glasul copiilor. Ei nu şi-o pot închipui goală, deoarece de-o viaţă sunt obişnuiţi să-şi conducă copiii sau nepoţii la cursuri, iar până acum sperau ca desfiinţarea ei să fie doar un zvon neplăcut, neconcretizat. Din păcate, nu mai există dubii şi inevitabilul se va produce din toamnă.

În şcoala din Hideaga învaţă în prezent 42 de copii (75% făcând naveta de la Mogoşeşti), din care 16 sunt în clasa a VIII-a. Aceştia vor absolvi, iar cei care rămân sunt tot mai puţini. La scăderea numărului de elevi a contribuit şi exodul familiilor tinere în străinătate. Este la fel de adevărat că unii dintre părinţii care mai locuiesc în Hideaga au optat pentru şcoli din Fărcaşa sau Baia Mare, astfel contribuind la subţierea efectivului. Însă, fiecare părinte este liber să ia decizia pe care o consideră cea mai bună pentru educaţia copilului său.

Grădiniţa şi ciclul primar, desfiinţate în urmă cu trei ani

Este regretabil şi că această şcoală nu mai are deloc ciclul primar. Acesta s-a desfiinţat în urmă cu trei ani din cauza lipsei copiilor, soartă pe care a împărtăşit-o şi grădiniţa din sat. De atunci, doar clasele de gimnaziu au mai funcţionat aici, orele de curs fiind desfăşurate în sistem simultan, fiind comasate clasele a cincea şi a şasea, respectiv a şaptea şi a opta. În gimnaziu mai sunt acum 42 de copii şi doar trei dascăli au catedră întreagă. Restul au completare de normă la şcolile din comună, în Satulung şi Pribileşti.

Din fericire, nimeni nu va rămâne pe drumuri, deoarece s-au putut rezolva catedrele prin redistribuirea orelor din şcolile comunei. A fost un singur caz de restrângere de activitate, dispărând un post de limba română. Titulara a primit însă catedră în altă parte.

„Mi-aş fi dorit să mă pensionez din această şcoală”

Şcoala din Hideaga a fost construită în 1960 şi de atunci i-au trecut pragul sute de generaţii de elevi. Este acum trist că unitatea va fi pusă sub lacăt, iar cei implicaţi în procesul educativ se obişnuiesc greu cu ideea. Profesorul Vasile Bot a slujit în această şcoală vreme de 40 de ani. Mai are un an până la pensie şi regretă nespus faptul că nu se va putea pensiona din locul unde atâţia ani a vegheat la formarea unor generaţii. Acesta a povestit că, între anii 1980-1986, populaţia şcolară era generoasă, fiind clase paralele pe fiecare nivel de studiu. Situaţia la nivel de comună este tristă, deoarece efectivele de elevi scad de la un an la altul. În perioada 1993-2006, per total comună, erau 1.200 de elevi, iar în prezent efectivul a scăzut la aproximativ 850.

„Este trist că această unitate pe care o îndrăgesc şi unde am predat matematica atâţia ani nu va mai fi funcţională din toamnă. Este greu să ne obişnuim cu ideea, dar în situaţia noastră mai sunt multe şcoli din judeţ şi din ţară. Numărul de elevi este tot mai mic, deoarece tinerii sunt foarte cumpătaţi când vine vorba de a face copii. Se opresc la unul sau la doi, în caz fericit, acuzând traiul greu şi faptul că sunt ocupaţi cu serviciile pe care le au. Mi-aş fi dorit să mă pensionez din această şcoală, unde atâţia ani am slujit, dar realitatea din statistici nu mai poate fi ignorată şi va trebui să ne obişnuim şi cu această situaţie”, a conchis profesorul Vasile Bot.

Nu se ştie ce utilitate va primi clădirea care va rămâne goală, dar localnicii speră ca aceasta să nu se transforme într-o ruină. Şcoala a fost modernizată în 2007, prin fonduri guvernamentale. Atunci s-au realizat instalaţiile de alimentare cu apă, încălzire şi s-au montat geamuri termopane. Din cele cinci săli de clasă, doar patru sunt ocupate la capacitate lejeră. Şi copiilor le pare rău că vor fi nevoiţi să se mute la o altă şcoală. Se consolează doar cu gândul că la Satulung vor beneficia de condiţii mai bune de studiu, în urma dării în funcţiune a şcolii noi.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și