Dronele, cunoscute sub numele de Reapers, pot transporta rachete Hellfire, însă această aeronavă era neînarmată și efectua operațiuni de supraveghere la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de Crimeea când a fost interceptată de două avioane rusești, a precizat oficialul.

Reaper, care zboară la o înălțime de aproximativ 7,6 kilometri, are camere sofisticate și alți senzori care pot vedea în Crimeea controlată de Rusia, atunci când se află în spațiul aerian internațional - aceasta fiind o misiune obișnuită, a spus oficialul.

Ce s-a întâmplat cu drona americană
Avioanele de război rusești, mult mai rapide, au trecut în mod repetat în jurul Reaper-ului cu elice și au aruncat combustibil pe acesta, încercând probabil să îi murdărească camerele sau să îi strice senzorii, a declarat oficialul.

Avariile produse de ruși au forțat comandamentul american să ia decizia de a o doborî în apele internaționale din Marea Neagră.

Episodul i-a uimit pe oficialii militari americani, care urmăreau toată scena în acel moment prin intermediul unei transmisii video realizată chiar din dronă, de la Baza Aeriană Ramstein din Germania.

Potrivit New York Times, oficiali americani de rang înalt sunt îngrijorați de mai multe luni de zile că un astfel de incident deasupra Mării Negre, inclusiv o eroare de comunicare, ar putea duce la o confruntare militară.

Daună totală
Rusia a negat că ar fi avut loc o coliziune, afirmând că propriile manevre ale dronei au cauzat prăbușirea acesteia.

Dacă se confirmă coliziunea, ar fi primul contact fizic cunoscut între armatele celor două națiuni, ca urmare a războiului din Ucraina.

Aeronava americană, o dronă de supraveghere MQ-9, efectua "operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional", potrivit generalului James B. Hecker, din cadrul Forțelor Aeriene americane.

Oficialii au mai declarat că a fost o "pierdere totală".

Ministerul rus al Apărării a oferit o variantă alternativă, spunând că forțele sale aeriene au trimis avioane de luptă pentru a identifica drona, care apoi a executat manevre bruște care au trimis-o într-un zbor neghidat, ceea ce a făcut-o să piardă altitudine și să se lovească de apă.


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și