Autoritățile în ceasul al 12-lea s-au pus la masa discuțiilor, întâlnirea de analiză a activităților de exploatarea a masei lemnoase având loc la începutul acestei săptămâni. Au vorbit prefectul Vasile Moldovan, vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, reprezentanți ai Secției de Drumuri Naționale Baia Mare, Direcției Silvice Maramureș, Societății de Drumuri și Poduri Maramureș, Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș și dirigintelui de șantier de pe DN 18, cu toții aducând a adus în atenția autorităților problemele create la nivelul infrastructurii rutiere.

Prefectul de Maramureș, Vsile Moldovan, a precizat că deși drumul național 18 Baia Mare – Sighet nu este finalizat, deja ”avem semnalate distrugeri de parapeți, respectiv afectarea infrastructurii rutiere de către utilaje și vehiculele de transport, iar în zilele cu precipitații transport de noroi pe sectoare de drumuri publice, mai ales în Pasul Gutâi, respectiv pe DJ 184 și DJ 109F„.

„Agenții economici care efectuează exploatarea masei lemnoase trebuie să evite depozitarea masei lemnoase în zona drumurilor publice în apropierea acostamentului. Trebuie să găsim soluții pentru a asigura buna desfășurare a traficului rutier pe drumurile publice din județ”, a explicat prefectul Vasile Moldovan.

„Majoritatea exploatațiilor de masă lemnoasă pe DN18, respectiv DJ 184 și DJ 109F provin din rupturi sau copaci prăbușiți din cauza fenomenelor meteorologice periculoase„, a precizat Iacob Andreica, director tehnic la Direcția Silvică Maramureș.

Concluzia – autoritățile au decis transmiterea unei adrese de atenționare/comunicare către toți operatorii care desfășoară exploatații/transport de masă lemnoasă pentru desfășurarea activităților fără afectarea infrastructurii rutiere. Se mai ia ân calcul posibilitatea încetării activității în perioadele îndelungate cu precipitații abundente pentru a nu aduce noroi pe drumurile publice, evitarea intrării cu utilaje și vehicule de transport necurățate de noroi din parchetele de exploatare pe sectoarele de drumuri publice în zilele ploioase sau curățarea părții carosabile de către operator în cazul aducerii de noroi și căderii de material lemnos pe sectoarele de drumuri publice.

Nu în ultimul rând, CJSU a anunțat că va fi stabilită, prin ordin de prefect, o comisie care să se deplaseze în teritoriu pentru a marca și proceda la îndepărtarea copacilor aflați în pericol iminent de prăbușire pe sectoarele de drumuri publice pe perioadele cu manifestări meteorologice nefavorabile.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și