Apoi, în doar zece secunde, s-a deplasat glonţ la vitrina unde se afla eşantionul mineral, a făcut ţăndări vitrina, a luat obiectul de patrimoniu, iar apoi a dispărut în noapte, fără urmă. Grozăvia s-a produs puţin după ora 03.00, însă a fost descoperită de abia cinci ore mai târziu, de către agentul de pază de pe schimbul de dimineaţă.

Calcitul de Herja era o piesă unicat, cu separaţie duală aproape perfectă în alb şi negru, clasată în categoria tezaur naţional. Anchetatorii au mers pe mai multe scenarii, dar cert este faptul că autorul furtului a mai fost înainte în spaţiul muzeal, dat fiind faptul că s-a dus ţintă spre locul unde se afla eşantionul mineral. După furt la Muzeul de Mineralogie s-au luat măsuri suplimentare pentru ca astfel de situaţii să fie evitate pe viitor.


Ancheta e încă în curs de desfăşurare

Reprezentanţii instituţiei spun că a solicitat organelor abilitate o informare cu privire la stadiul anchetei. „Noi am făcut o solicitare prin care am cerut să aflăm care e mersul cercetărilor. Am primit răspuns în urmă cu aproximativ două săptămâni, în care ni s-a spus că ancheta este în curs de desfăşurare. Deci, nu e finalizată, nu e clasată şi am înţeles că s-au făcut investigaţii internaţionale prin mijloace specifice. Am înţeles de la diverşi colaboratori că este căutat şi în străinătate”, a arătat Ioan Denuţ, directorul Muzeului de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.

Cercetările desfăşurate în afara ţării nu constituie o surpriză pentru nimeni, mai ales că una din ipoteze a fost faptul că eşantionul mineral a fost scos din ţară după furt.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și