Unul dintre cei care au susținut și votat această prevedere este deputatul USR, Vlad Emanuel Duruș, vicepreședinte al Camerei Deputaților. Imediat după crima asupra pădurarului de la Lăpuș, deputatul Duruș a depus o interpelare prin care a cerut reglementarea de urgență a acestui aspect. „Îmi doresc, domnule Ministru, ca dumneavoastră, ministerul și noi, care am fost aleși să facem legi să schimbăm paradigma inerției de a constata că „se întâmplă” și să punem umărul ca să prevenim. De peste doi ani se discută despre statutul personalului silvic. O lege importantă pe care nu am reușit să o trecem prin Parlament. Unele prevederi din această lege ar putea spori siguranța acestei categorii de angajați care sunt puși să apere proprietatea statului și pe cea privată. Pădurarii trebuie să fie dotați corespunzător. De aproape trei ani nu mai au arme de pază. Singura armă pe care o poate deține un pădurar este pușca de vânătoare, dar nu toți au armă de vânătoare în dotare”, a scris deputatul USR în interpelarea adresată în urmă cu 6 săptămâni către Ministerul Apelor și Pădurilor.

Vicepreședintele Camerei Deputaților a comentat votul la care a participat. „Din păcate, a trebuit să moară un om ca să schimbăm lucrurile. Este un pas înainte, dar nu suficient. Trebuie să înțelegem că, în cele mai multe cazuri, pădurarii sunt singuri în patrulare. Un hoț, în schimb, va merge totdeauna însoțit ca să fure lemne. Pădurarul este din start în inferioritate și supus riscului. Cer ca protocoalele care există cu Poliția și Jandarmeria să nu mai fie doar pe hârtie. Patrularea trebuie să se facă în echipe, cu angajați din aceste instituții!”.

Tot prin votul dat în Camera Deputaților, care este for decizional, personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum cinci salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.


Biroul comunicare, cabinet parlamentar Vlad Emanuel Duruș

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și