În cadrul celui de-al doilea interviu la radio Social FM ofițerul de prevenire a prezentat informați utile victimelor violenței în familie.
Pentru început polițistul a prezentat formele violenței în familie pentru că victimele sesizează poliția de cele mai multe ori când sunt agresate fizic. Mai rar sesizează poliția pentru amenințări de exemplu. Dar și de această dată, doar când amenințările sunt cu moartea sau cu aprinderea locuinței. Victimele trebuie să știe că violența în familie nu înseamnă doar abuz fizic, ci ia și alte forme. Cum ar fi: verbală (limbaj jignitor, injurii, amenințări), sexuală (viol conjugal), psihologică (controlul victimei), socială (izolarea de familie, prieteni, interzicerea de a frecventa școala), economică (interzicerea de a munci, privare de mijloace economice), spirituală (interzicerea satisfacerii necesităților moral–spirituale), cibernetică (hărțuire în mediul online).

De asemenea victimele violenței în familie trebuie să știe că polițistul care intervine la fața locului poate emite un ordin de protecție provizoriu în baza unui formular de evaluare a riscului, astfel, dacă viața și integritatea fizică ori libertatea victimei este pusă în primejdie, agresorul este evacuat din locuință și obligat să păstreze o distanță minimă stabilită față de victimă, pentru o perioadă de 5 zile. În 24 de ore polițistul înaintează ordinul de protecție provizoriu parchetului de pe lângă judecătoria competentă în a cărei rază teritorială a fost emis, iar procurorul de la parchetul competent decide cu privire la necesitatea menținerii măsurilor de protecție dispuse de polițist. Dacă se impune, procurorul poate emite un ordin de protecție pentru o perioadă de până la 6 luni.

De asemenea victima poate să se adreseze direct instanței pentru ordinul de protecție dacă simte că viața îi e pusă în primejdie.

Cele două tipuri de ordine de protecție vin în sprijinul victimei, prin oferirea unui răgaz în care să ia măsuri pentru a ieși din starea de victimă.

Dincolo de sesizarea poliției, fie prin apelul unic de urgență sau prin plângere, victimele se pot adresa și Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, precum și Centrului Social Tranzit destinat victimelor violenței domestice.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului pune la dispoziția victimelor violenței în familie locuințe protejate, două centre maternale, consiliere psihologică/ grupuri de suport, cabinete de consiliere vocațională. Perioada pentru care victimele violenței domestice pot fi găzduite în locuințele protejate este de până la un an.

Centrului Social Tranzit destinat victimelor violenței domestice oferă victimelor găzduire pentru maxim 6 luni de zile. Centrul de primire asigură pe lângă găzduire, asistență familială atât victimei cât și minorilor aflați în îngrijirea acesteia, protecție împotriva agresorului, asistență medicală și îngrijire, hrană, consiliere psihologică și consiliere juridică.
Admiterea în acest centru se face în două moduri, în regim de urgență și la solicitarea victimei. Victimele trebuie să știe că adresa locuințelor protejate precum și a centrelor de primire este secretă publicului larg.
Copiii care sunt agresați de către părinți sunt și ei victime ale violenței în familie. Însă fiind minori, gestionarea situației lor intră în competența Direcției Generale de Asistență și Protecție a Copilului. Totuși, oricine persoană care observă că un copil este abuzat în familie poate sesiza protecția copilului.

Citește și

Comentarii