Potrivit acestor documente, calculatorul la care lucreaz─â NSA ├«i va permite s─â sparg─â codurile informatice care protejeaz─â secretele bancare, medicale, informa╚Ťiile guvernamentale sau din lumea afacerilor.

Marile companii din domeniul informatic, cum ar fi IBM, își urmăresc de mult timp obiectivul de a crea calculatoare cuantice care vor permite exploatarea puterii atomilor și moleculelor, crescând astfel în mod considerabil rapiditatea și securitatea calculatoarelor.

Cu toate acestea, exper╚Ťii sunt de p─ârere c─â este pu╚Ťin probabil ca NSA s─â fie pe punctul de a crea o asemenea ma╚Öin─â f─âr─â ca oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â s─â fie la curent.

"Pare pu╚Ťin probabil ca NSA s─â fie at├ót de avansat─â ├«n raport cu companiile civile f─âr─â ca cineva s─â ╚Ötie", a declarat pentru Washington Post Scott Aaronson de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Agen╚Ťia pentru Securitate Na╚Ťional─â a refuzat s─â r─âspund─â unei cereri adresate de AFP ├«n leg─âtur─â cu acest subiect.

Conform documentelor ob╚Ťinute de publica╚Ťia american─â, NSA lucreaz─â la acest proiect ├«n camere speciale, numite "cu╚Öti ale lui Faraday", care protejeaz─â de poluarea electromagnetic─â provenit─â din exterior.

Cu ajutorul puterii poten╚Ťiale ale calculatoarelor cuantice, aceste ma╚Öin─ârii inovatoare vor fi capabile s─â descifreze orice cod folosit ├«n prezent pentru a proteja activit─â╚Ťile online, ale b─âncilor ori coresponden╚Ťei electronice.

De mai multe luni, dezv─âluirile f─âcute de Edward Snowden au ridicat v─âlul ├«n leg─âtur─â cu amploarea programului american de spionaj ├«n orice domeniu viz├ónd mai multe ╚Ť─âri europene, institu╚Ťiile UE sau chiar sistemul de videoconferin╚Ť─â intern al ONU, ╚Öi ├«n special cu rolul pe care ├«l joac─â NSA ├«n acest sens.

Citește și

loading...