Anii au trecut şi a început un drum lung si anevoios, în încercarea de a urca oarecum pe treptele performanţei, de pe locul 38 din 42 la prima ediţie între premiante.

Cum la ONSS - faza finală - participă doar campioanele judeţene, a fost nevoită în primul rând să îşi depăşească adversarele din judeţ şi a reuşit aceasta fără să piardă nici o jumătate de punct, iar la etapa naţională a continuat să îşi îmbunătăţească evoluţia an de an.

Au urmat dupa Deva 2010, finale la Botoşani în 2011, Giurgiu 2012, Brăila 2013, Odorheiu Secuiesc 2014 şi Sfântu-Gheorghe 2015. Dacă la ediţia din Botoşani Andra s-a fost între primele 20 de judeţe din ţară, primele şanse sau primele semne de performanţă au fost la ediţia din Brăila unde dupa primele 4 runde din 7 era pe primul loc, dar cu un final nu prea reuşit a ratat primele 6 locuri care punctează. Urma ONSS-ul pe licee, mai greu, unde jucătoarele de elită sunt deja în bună majoritate profesioniste, dar Andra era deja mult mai pregătită, mai motivată şi mai titrată decât la prima ediţie de la şcoli generale.

În 2014, la Odorheiu Secuiesc, fiind deja elevă a Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” şi având şi o pregătire fizică bine pusă la punct de câtre profesorul Csillik Zoltan, Andra se clasează pe locurile 4-8, doar Bucholzul fiind cel care o aşeza pe locul 8.

Mai 2015 - Finala ONSS la Sfântu-Gheorghe. Andra este favorita cu numărul 4, adică este una din persoanele care este îndreptăţită să spere la un eventual podium, la început de competiţie este la doar un loc de “podiumul virtual”.

Concursul în sine a fost de vis. Cu o pornire perfectă în primele 3 runde, cu 3 victorii, Andra rămăne într-un grup de 4 persoane cu maxim de puncte, care încet încet s-au desprins de restul plutonului. Cu o remiză în runda a 4-a, rămânem în grupul select, după prima zi aşadar, sunt 4 jucătoare care se află la egalitate pe locul 1, reprezentantele, Maramureşului, a Sibiului, Braşovului si a Prahovei.

Ziua a doua debutează cu meciul cu cea mai titrată jucătoare din concurs, Cosman Andreea-Mărioara, Maestră Fide, singura din concurs cu asemenea titlu, multiplă campioană naţională la juniori şi cu doi ani mai mare ca Andra, aspect destul de important la vârsta junioratului. După o partidă de un nivel ridicat chiar şi pentru o competiţie de acest gen şi cu Andra presând destul de serios, Cosman cu piesele albe, care în şahul de performanţă este un avantaj destul de însemnat, reuşeşte să obţină remiză, să scape dintr-o situaţie dificilă în care a ajuns la atacurile lansate de Andra, experienţa ei a fost esenţială şi s-a descurcat într-o situaţie dificilă.

Grupul de 4 în frunte s-a tot distanțat, făcând joncţiunea si reprezentanta Doljului, Cîrlig Ioana, care pierduse cu Cosman în runda a 3-a, dar venise tare din urmă, şi a ajuns pentru runda a 6-a la masa a 3-a. Runda a 6-a a spart grupul, fiind partide decise la toate mesele din faţă, Andra având albele a bătut destul de clar campioana de la Brăila, reprezentanta Braşovului Ciungan Diana, fiind la rândul ei campioană naţională la junioare, nu mai departe de 2014, la grupa de U16.

Cum au câştigat şi Cosman şi Cîrlig, pentru ultima rundă era clar ca va fi o luptă cu reprezentanta Craiovei, elevă în clasa a 12-a a fost la ultima şansă să obţină o clasare bună la ONSS-uri, înainte de a ajunge la facultate. Andra a jucat solid și a obţinut o poziţie chiar mai bună pe final cu avantaj pentru negru, dar a acceptat remiza propusă de adversară, deoarece avea deja < 2 min pentru restul partidei, şi nu voia să rişte ratarea podiumului.

Iată cum după 5 ani de la prima participare, Andra şi-a respectat cuvântul, obținând locul 2, și a luat o medalie, reprezentând cu cinste judeţul Maramureş şi Colegiul Naţional „Dragoş Vodă”, fiind una din performanţele cele mai mari din ultimii mulţi ani la acest nivel. Andra a terminat concursul fără să fie în dificultate mare în nici una din partide, în toate partidele a presat şi a jucat la victorie şi a demonstrat că prin muncă, ambiţie şi dăruire se poate obţine performanţă în orice domeniu în care activezi şi sperăm să ne încânte şi pe viitor cu alte evoluţii la nivel înalt, să încerce mereu să se autodepăşească şi poate să stârnească şi altor persoane dorinta de a fi „cândva pe acel podium”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și