Marți, 3 noiembrie a.c, Ministrul Educației Monica-Cristina Anisie a semnat un ordin cu privire la anularea concursurilor școlare ce aveau să se desfășoare pe parcursul anului școlar 2020-2021. Semnalăm faptul că aceste competiții se pot susține într-un mod sigur, fără a încălca normele de siguranță și prin intermediul dispozitivelor din unitățile de învățământ.

Reprezentanții elevilor propun ca olimpiadele să se susțină în unitățile de învățământ, cu măsurile de protecție necesare și sub supravegherea cadrelor didactice. Ceea ce trebuie modificat la vechiul format este deplasarea elevilor pentru etapele județene/naționale. O soluție ar fi ca elevul să susțină probleme în unitatea de învățământ la care este școlarizat, ori în localitatea de domiciliu.

Aducem la cunoștință faptul că etapele internaţionale au fost organizate în contextul pandemiei din perioada martie 2020 până la data prezentă, prin platforme digitale, iar la acestea au participat ţări vecine României (Republica Moldova, Serbia, Bulgaria și Ucraina), precum și alte țări afectate de acest virus (Spania, Italia, SUA și China). Având în vedere faptul că suntem printre singurele țări care au luat măsuri de suspendare a acestor concursuri, solicităm ferm desfășurarea olimpiadelor școlare.

De asemenea, amintim faptul că olimpiadele promovează excelența școlară și împing elevii să studieze suplimentar, adesea cedându-și din timpul lor liber pentru studiu. Astfel, multor elevi români care doresc să se dedice, le sunt acordate anual premii recunoscute atât național, cât și internațional, precum și burse de performanță.

În acest sens, asociațiile de elevi din țară solicită Ministrului Educației Monica Anisie să reia demersurile necesare pentru organizarea olimpiadelor școlare, având în vedere faptul că educația trebuie să continue.

“Dacă exista riscuri de infectare în momentul susținerii olimpiadelor, vor exista și în momentul susținerii examenelor naționale. Sunt o mulțime de examene care se dau online și o mulțime de țări a căror autorități au decis ca aceste olimpiade să se susțină, dar online. Sfătuirea mea este să luăm ca exemplu buna practica a țărilor vecine și nu să ne încăpățânăm și să anulăm întru-totul educația.”– Paula-Livia Buda, președinte AEM.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și