Pentru a ajunge în capitala țării, premianții, din clasele V-XII, au parcurs un drum de câteva ore început în zorii zilei la Miercurea Ciuc.

Ca în orice excursie școlară, s-a râs, s-a cântat, s-a glumit, dar toate gândurile erau îndreptate către evenimentul central al zilei: vizitarea sediului Guvernului și participarea la festivitatea de premiere.

Unii dintre copii au făcut acest drum pentru prima oară, alții au mai fost și cu alte ocazii în capitală, dar cu toții s-au declarat încântați de clădirile din București, de vremea bună, de oamenii cu care s-au întâlnit.

"Aici e Guvernul? Parcă suntem la controlul de la aeroport", spune o fetiță înainte să treacă de verificările de rutină care se fac atunci când se intră în clădirea Executivului.

Copiii sunt așteptați de reprezentați ai Secretariatului General al Guvernului, care le prezintă istoricul clădirii, stilul arhitectural, ce activități se desfășoară acolo, unde au loc diverse evenimente importante la care participă premierul.

Atracția principală o reprezintă, de departe, sala unde se desfășoară ședințele de Guvern și unde elevii se fotografiază minute în șir. Mai ales că li se spune că, în aproximativ două ore, membrii Executivului se vor reuni în ședință.

Secretarul de stat Alexandru Mihai Ghigiu vine alături de copii și îi întreabă ce ar schimba dacă s-ar afla pe scaunul de premier.

Faur Blanka, de 11 ani, din Miercurea Ciuc, răspunde, fără ezitare: "Mi-ar plăcea ca oamenii să fie mai zâmbitori, mai fericiți, mai deschiși. Cred că dacă oamenii ar fi mai fericiți, lumea ar fi mai bună. Și ar trebui să fie dată o lege pentru asta".

Blanka e un fel de mică vedetă a grupului, este curioasă, pune întrebări și folosește o limbă română impecabilă. Este, de altfel, și câștigătoarea premiului II la Olimpiada națională de limbă română pentru minorități, care s-a desfășurat la Deva și spune că limba română i se pare "foarte frumoasă și interesantă", iar autorul ei preferat este Ana Blandiana.

După fotografiile realizate pe scaunele miniștrilor, elevii sunt invitați în sala "Transilvania", unde se desfășoară festivitatea de premiere.

Directorul Direcției "Strategii Guvernamentale"din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Lelia Oanță, le spune copiilor că este o emoție și o bucurie să îi aibă ca oaspeți și îi asigură că mesajul transmis de ei este unul important, care le oferă adulților o adevărată lecție.

"Știu ce înseamnă efortul dumneavoastră, din toate punctele de vedere, faptul că ați optat pentru limba română și asta eu cred că, la nivel subconștient, vine din faptul că atunci când îți dorești să trăiești în armonie cu cei din jur trebuie, în primul rând, să te cunoști și să te respecți. Sunteți copiii României și România are foarte mult de învățat de la voi. (...) Cred cu tărie că veți schimba țara asta în bine și că voi construiți noua realitate și ne simțim onorați noi, adulții, să facem parte din ea", spune Lelia Oanță.

Cititi intregul reportaj pe www.agerpres.ro


Preluare: www.agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și