Ceremonia, rezervată familiei și prietenilor apropiați, s-a desfășurat în prezența câtorva zeci de persoane și a durat aproximativ o oră, terminându-se la amiază (16:00 GMT) într-o sinagogă din cartierul Upper East Side din New York, unde trăise Elie Wiesel.

Înhumarea fusese deja programată pentru după-amiază, în zona evreiască a unui cimitir situat în comitatul Westchester, la nord de orașul New York.

În cursul ceremoniei, organizatorii au subliniat „adevărata personalitate a lui Elie Wiesel, cea a unui om care respecta umanitatea, care respecta oamenii”, a relatat presei ulterior participanta Beatrice Malovany.

Dispariția celebrului scriitor evreu american fusese anunțată sâmbătă, la Ierusalim, de Memorialul Victimelor Holocaustului, Yad Vashem.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a estimat într-un comunicat că Elie Wiesel a fost „o rază de lumină și un exemplu de umanitate care credea în bunătatea omului”.

„Elie, maestrul cuvintelor, a exprimat prin personalitatea sa unică și cărțile sale fascinante victoria umanității asupra cruzimii și răului”, a adăugat primul ministru.

Pentru președintele american Barack Obama, cu care Elie Wiesel colabora la proiectul unei cărți, „Elie nu era doar cel mai celebru supraviețuitor al Shoah, el era un memorial viu. Viața sa și forța exemplului său ne obligă să fim mai buni.”

Președintele francez Francois Hollande a salutat "memoria unui mare umanist, neobosit apărător al păcii”.

Cancelarul german Angela Merkel a estimat că odată cu moartea "uneia dintre personalitățile cele mai marcante ale secolului trecut, o voce a moralei și a umanității s-a stins”.

„Elie Wiesel ne-a întins mâna nouă, germanilor, și a lucrat împreună cu noi neobosit pentru a face posibilă o lume mai bună”, a insistat ea.

Wiesel îi însoțise pe Barack Obama și pe Angela Merkel în vizita făcută la fostul lagăr de concentrare nazist de la Buchenwald.

„După ce am mers împreună printre firele de sârmă ghimpată și turnurile de observație de la Buchenwald, Elie mi-a spus cuvinte pe care nu le-am uitat niciodată: ?Memoria a devenit o datorie sacră pentru toți oamenii cu bunăvoință”, a declarat sâmbătă Obama.

Supraviețuitor al lagărelor naziste ale morții, Elie Wiesel și-a consacrat viața memoriei Holocaustului (Shoah) și luptei împotriva indiferenței, intoleranței și injustiției.

„Uitarea nu este o maladie individuală, ci colectivă”, estima el. Pentru a „împiedica uitarea” Holocaustului și a favoriza înțelegerea între popoare, acest „mesager al umanității”, cum l-a calificat comitetul Nobel, a creat Fundația Elie Wiesel pentru Umanitate, împreună cu soția sa, Marion, și Academia Universală a Culturilor.

Elie Wiesel s-a angajat în multiple cauze, în special împotriva genocidului rwandez și masacrelor etnice în Bosnia, pentru că făcuse jurământul "că întotdeauna, peste tot pe unde o ființă umană va fi persecutată, el nu va rămâne tăcut”.

Născut în 30 septembrie 1928, la Sighet, în România, într-o familie săracă, Elie Wiesel a fost deportat la 15 ani în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, unde mama și sora lui mai mică au fost asasinate. Tatăl său a murit în fața lui la Buchenwald, unde fuseseră transferați.

La ieșirea din lagăr, în 1945, el a fost primit în Franța de OSE (organizație evreiască de ajutor pentru copii), unde a trăit până la 28 de ani. După studii de filozofie la Sorbona, a devenit jurnalist și scriitor.

Primul său roman, „Noaptea” (1958), despre amintirile sale de copil deportat, rămâne cel mai cunoscut. El va fi urmat de alte 15 (în franceză, engleză, ebraică și idiș), de trei piese de teatru și numeroase eseuri.

Cetățean american din 1963, Elie Wiesel și-a împărțit viața între SUA, Franța și Israel, la a cărui președinție a refuzat să candideze în 2006.


Preluare: AgerPres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și