Apelând la suicid, cuplat cu o scrisoare finală al cărei conţinut pare a fi un ultim strigăt în faţa nedreptăţilor propriei vieţi, Butuza a reuşit să creeze o situaţie delicată, în care orice răspuns dincolo de normele deontologice devine eminamente un atac la o persoană care a încetat să mai fie. Din acest motiv, PS Iustin Sigheteanul a decis ca el personal şi, implicit, Episcopia să nu ofere un răspuns oficial la acuzele ce i se aduc, ci să condenseze evenimentele petrecute într-un mesaj de condoleanţe care exprimă regretul pierderii unui creştin şi, implicit, a unui suflet măcinat de subiectivismul existenţei.

„Ce anume ar fi trebuit să facem? În primul rând, lucrurile nu se verifică. Aproape toate acuzele aduse Preasfinţitului nu sunt conforme cu realitatea. Aşa că, dânsul a hotărât să nu reacţionăm cu nimic, pentru că nu ai ce să spui despre un om aflat într-o asemenea stare mentală. Preasfinţitul Iustin a emis acel mesaj de condoleanţe şi consider că a fost un comportament foarte creştinesc. Nu ai cum să loveşti într-un om care oricum e doborât”, a menţionat Ştefan Cristian, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

„PS Iustin Sigheteanul nu i-a făcut niciodată rău”

Faptul că arhiereul-vicar al Maramureşului, membru al Sfântului Sinod (unde face parte din Comisia pentru Doctrină, Viaţă monahală şi Misiune socială) este, pe de-o parte, acuzat de crimă, relaţii cu o femeie, abuz în serviciu sau altele nu poate să treacă neobservat. Potrivit Episcopiei, surprinderea Preasfinţitului a fost cu atât mai mare cu cât relaţiile avute cu Octavian Butuza au fost destul de apropiate.

„Evident că a fost surprins. Cui îi pică bine aşa ceva? Mai ales că cel mai virulent a fost împotriva sa (n.red. – PS Iustin Sigheteanul), care nu i-a făcut niciodată rău. Că nu a fost de acord cu el sau nu a vrut să-l facă preot, asta pentru că erau motive bine întemeiate din punct de vedere canonic, pe care el (n.red. – Octavian Butuza) nu le spune. Ne-a surprins şi pe noi, mai ales că atunci când aveam emisiuni pe teme religioase, cu el ieşeau cel mai bine.

Preasfinţitul chiar l-a ajutat cu studiile teologice. Să spui despre el că e vinovat de o crimă, când Preasfinţitul Iustinian nici măcar nu a fost de faţă la acel eveniment, e departe de adevăr. Sau că apare într-o fotografie cu o femeie, când chiar Preasfinţitul a recunoscut că înainte de a se călugări a avut o prietenă şi de acolo poza. Dar ce e rău în asta? Că de ce a semnat el diplomele la aniversarea Episcopiei, când Înalt Preasfinţitul Justinian a fost cel care i-a dat puterea administrativă şi-atunci, implicit, dreptul de semnătură. Cine era să semneze?”, a conchis Ştefan Cristian.

Viaţa lui Octavian Butuza a fost una marcată de alegeri proprii, precum cuvintele din discursurile sale. Indiferent de valul stârnit în urma morţii sale premature, ieşirea de pe scenă a fost, precum de fiecare dată, regizată spre un maxim efect.

Citește și

loading...