Acordul familiei

Cinci vieţi au fost salvate de familia unui tânăr de 21 ani, pe care medicii nu l-au mai putut ţine în viaţă. Îndureraţi, oamenii şi-au dat acordul pentru ca inima, rinichii, ficatul şi plămânii să fie donate. O generozitate care se vede tot mai rar în România – numărul donatorilor a scăzut dramatic, iar ţara noastră nu îndeplineşte condiţiile ca să fie inclusă în programul Eurotransplant.

Imediat ce familia tânărului de 21 de ani şi-a dat acordul pentru prelevarea organelor, a început o luptă contracronometru pentru a salva cinci vieţi. Organele i-au fost prelevate la Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare. Plămânii şi ficatul au ajuns în Bucureşti, iar inima şi rinichii la Cluj. În urma acestui demers, un număr de 5 persoane au beneficiat de transplant de organe: pulmonar, renal (2 persoane), de cord şi hepatic.

Accident fatal

Rareș Ionuț s-a aflat în moarte clinică după ce duminica trecută a suferit un accident grav când a fost rănit grav de un utilaj agricol. Atunci a fost transportat la Spital. A fost internat la Terapie Intensivă în comă. De aici a fost transferat la spitalul din Baia Mare, dar nu a mai putut fi readus în simțiri. Practic, Rareș Ionuș se afla în moarte clinică.

Când medicii și-au dat seama că Rareș Ionuț nu mai pote fi salvat, s-a luat legătura cu părinții acestuia pentru ca ei să-și dea acordul că-i fie prelevate organele vitale pentru a salva alte vieți. Îndurerați, părinții lui Rareș Ionuț și-au dat acordul, astfel că, prin generozitatea lor, au fost salvate alte cinci vieți.

Toate acestea după ce astăzi, Rareș Ionuț a fost dus pe ultimul drum. Avea doar 21 de ani abia împliniți.

În urma acestui demers, un număr de 5 persoane au beneficiat de transplant de organe: pulmonar, renal (2 persoane), de cord și hepatic. Transplanturile au fost realizate în unități sanitare specializate din București, Cluj-Napoca și Tg. Mureș.

“România a reînceput să facă pași importanți în acest domeniu. Este a 45-a prelevare de organe de anul acesta. Este în continuare prea puțin, dar am încredere că odată cu reorganizarea ANT și adoptarea legii transplantului care a fost finalizată și se află acum în proces de verificare din punct de vedere al tehnicii legislative, lucrurile se vor mișca mai repede. Și procedurile pentru acreditarea centrelor de transplant vor fi actualizate. De asemenea, pe transplant pulmonar vom începe o colaborare cu Ungaria, care în 17 octombrie ne-a transmis acceptul pentru ca 10 pacienți să beneficieze de transplant pulmonar în perioada următoare. Am trimis și o solicitare către Eurotransplant pentru inițierea unor discuții deoarece vrem să aderăm la acest organism international“, a declarat astăzi Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și