Explicaţia nu constă neapărat în faptul că aici locuiesc doar 3000 de oameni sau că regiunea este un teritoriu insular de unde cu greu poţi fugi de lege. Principalul motiv din spatele unei societăţi aproape lipsite de infracţionalitate ar putea fi faptul că în Svalbard este ilegal să nu ai un loc de muncă şi o locuinţă.

Potrivit lui Odd Olsen Ingero, guvernatorul regiunii alcătuite din trei insule, locuitorii din Svalbard sunt exilaţi dacă nu au un loc de muncă. La fel se întâmplă şi cu pensionarii care nu pot dovedi că au suficiente mijloace pentru a se întreţine, relatează nytimes.com, într-un amplu reportaj despre regiunea norvegiană.

Primarul socialist din Longyearbyen, Christin Kristoffersen, spune că îşi doreşte ca accesul în oraşul pe care îl administrează să se menţină limitat la pesoanele apte de muncă şi care obţin venituri bune. Capitala Svalbardului are toate facilităţile unei zone urbane moderne, inclusiv aeroport, restaurante de lux sau internet de mare viteză, însă este atât de vulnerabilă în faţa naturii, încât nu poate fi primitoare pentru persoane cu dizabilităţi sau care nu se pot întreţine.

Lipsa unei locuiţe, ca şi a unui loc de muncă, este interzisă aici. Toţi rezidenţii trebuie să aibă o adresă exactă, regula fiind menită să asigure autorităţile că nimeni nu îngheaţă de frig într-o regiune care este mai aproape de Polul Nord decât de capitala Norvegiei şi unde zăpada continuă să cadă şi în primele săptămâni de vară.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și