Poli┼úi┼čtii au discutat cu elevii despre limitele r─âspunderii penale a minorilor, cauzele ┼či condi┼úiile favorizante comiterii de infrac┼úiuni, consecin┼úele juridice ale comiterii faptelor penale ┼či contraven┼úionale, m─âsuri de autoprotec┼úie adaptate unor situa┼úii de risc.

Pentru c─â tema prevenirii delincven┼úei juvenile este str├óns legat─â de cea a prevenirii victimiz─ârii minorilor, ┼či pentru c─â la deschiderea S─âpt─âm├ónii Prevenirii Criminalit─â┼úii ├«n jude┼úul Maramure┼č au participat speciali┼čti din cadrul Agen┼úiei Na┼úionale ├Ämpotriva Traficului de Persoane ÔÇô Centrul Regional Cluj-Napoca, una din temele de dezbatere din aceast─â zi a fost prevenirea traficului de persoane.

├Äntr-o atmosfer─â interactiv─â, cei aproape 200 de elevi claselor IX-XII, din cadrul Liceului Teoretic Petru Rare┼č T├órgu L─âpu┼č au aflat ce presupune infrac┼úiunea de trafic de persoane ┼či care sunt cele cinci modalit─â┼úi de exploatare a persoanelor: exploatarea sexual─â, exploatarea prin munc─â, exploatarea pentru trafic de organe, exploatarea prin cer┼četorie ┼či determinarea de a comite infrac┼úiuni (├«n special de furt).

S-a discutat despre imposibilitatea creionării unui profil al traficantului, deoarece acesta poate fi chiar o persoană din cercul de prieteni, poate fi femeie sau bărbat, tânăr sau bătrân.

┼×i pentru c─â una din c─âile folosite de infractori pentru recrutarea victimelor o reprezint─â re┼úelele de socializare, poli┼úi┼čtii au pus accent pe securizarea paginilor de facebook ┼či p─âstrarea ├«n lista de prieteni a acelor persoane pe care le cunoa┼čtem personal.

La dezbateri au participat ┼či poli┼úi┼čtii Compartimentului de Analiz─â ┼či Prevenirea Criminalit─â┼úii ┼či comandantul Poli┼úiei ora┼čului T├órgu L─âpu┼č. Speciali┼čtii ANITP au oferit premii celor mai activi elevi.

Citește și

loading...