Cum putem afla, estimativ, cât va fi factura ta la gaze naturale? Întrebarea a fost adresată tot mai des de către cititorii Jurnal arădean/aradon.ro, mai ales în contextul actual al crizei energetice. Nedumerirea cititorilor are la bază și faptul că pentru gazele naturale consumul citit de pe contor este exprimat în metri cubi, iar pe factură consumul este facturat în kilowați-oră. Explicațiile modului în care a fost transformat consumul de gaze naturale există, într-adevăr, pe fiecare factură, dar pentru foarte mulți consumatori facturile sunt extrem de greu de înțeles.

Formula de calcul

Așadar, pentru a transforma propriul consum de gaz din metri cubi în kilowați-oră (kWh), trebuie utilizată următoarea formulă: numărul de metri cubi se înmulțește cu puterea calorică. Dacă numărul de metri cubi se regăsește pe contorul de gaz, cealaltă valoare este înscrisă pe factura de gaz. Așadar, luând o factură mai veche, veți putea vedea numărul puterii calorice (PCS).

PCS sau puterea calorică

Puterea calorică este energia termică eliberată atunci când un gaz este ars și este exprimată în kWh/mі. Această valoare depinde direct de compoziția gazului. Cu cât conținutul de metan este mai mare, cu atât este mai mare puterea calorică. Puterea calorică a gazului se referă întotdeauna la așa-numita stare standard. Aceasta este prescrisă conform DIN 1343 și corespunde unei presiuni de 1,01325 bar, o temperatură de 0 ° C și o umiditate de 0%.

Exemplu concret

Iată în continuare un exemplu concret de transformare a consumului de gaz: consumul – diferența între indexul vechi și cel nou, 252 metri cubi. Potrivit facturii anterioare PCS (kWh/mc) este de 10,493. Așadar cantitatea de kWh este de 2.644,236.

Alte variabile în calcularea prețului

Preţul final al gazelor naturale include preţul de furnizare fix, până la actualizarea acestuia conform prevederilor contractuale, costul de transport şi de înmagazinare și tarifele de distribuție. Tarifele de transport și de distribuție sunt reglementate, disponibile pe pagina de internet ANRE (www.anre.ro) și sunt stabilite prin ordine/decizii ANRE și nu pot face obiectul negocierii.


Preluare: aradon.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și