Şi noi, pe străbunele noastre meleaguri, suntem obişnuiţi ca luările de poziţie ale preşedintelui şi ale prim-ministrului să fie făcute pe cele două reţele internautice de socializare. Preşedintele a spus, printre altele, despre tragedia din 14 iulie (adică a scris, domnia sa sau cineva angajat în acest scop), pe facebook:

“Transmit condoleanţe familiilor victimelor şi multă putere celor răniţi! România este alături de Franţa în aceste clipe îngrozitor de dureroase”.

Prim-ministrul roman a scris, normal, tot pe facebook: „România este alături de Franţa, de poporul francez încercat încă o dată de un atentat de o violenţă incalificabilă. Doresc să transmit condoleanţe familiilor îndoliate şi tărie tuturor celor care trec prin această grea cumpănă".

Acum să nu creadă cineva că cei doi politicieni români fac altfel decât fac ceilalţi din lumea largă. Diferenţa este că ceilalţi preferă s-o facă pe twitter. Redau câteva exemple găsite pe diferite site-uri.

Boris Johnson, noul ministru de Externe al Marii Britanii: "Sunt șocat și întristat de evenimentele îngrozitoare de la Nisa și de pierderea teribilă de vieți omenești”.

Premierul francez Manuel Valls :"Orașul Nisa lovit de terorism în ziua sărbătorii noastre naționale. Durere imensă, țara este în doliu. Francezii vor face față".

Comisarul european pentru afaceri economice, francezul Pierre Moscovici: "Oroarea a lovit din nou Franța la 14 iulie. Gânduri emoționate și revoltate pentru victimele de la Nisa".

Ministul belgian al Afacerilor Externe Didier Reynders: „Barbaria a ucis şi rănit din nou oameni inocenţi. Toate gândurile mele sunt la victime şi la apropiaţii lor“.

Premierul canadian Justin Trudeau: "Canadienii sunt bulversați".

Conducătorii României de azi socializează cu populaţia ţării pe „feisbuc”, ceilalţi conducători de naţiuni transmit mesajele către popoarele care i-au ales pe „tuităr”. Bine că s-au inventat metodele astea electronice de transmitere a mesajelor, că altfel ce făceau dumnealor? Foloseau televiziunea şi/sau radioul, ca acum mulţi ani? Poate ar fi fost mai bine ca cei doi conducători români să apară la televiziuni şi să facă acolo declaraţiile pline de indignare împotriva actului terorist.

În perioada contemporană, plină de schimbări radicale şi extrem de rapide în ceea ce priveşte tehnologia, oamenii nu mai comunică. Stau pe internet, se împrietenesc virtual cu te miri cine şi cred că socializează, postând informaţii sau poze din familie.

Dacă preşedintele ţării ar fi apărut la televizor şi ar fi spus tare, răspicat şi sigur rar că teroriştii au omorât zeci de oameni nevinovaţi, copii şi turişti, tineri, bătrâni, localnici sau alţii aflaţi în trecere prin Nisa citind mesajul de pe prompter, aşa cum fac prezentatorii de ştiri de azi, am fi avut impresia că suntem priviţi drept în ochi. Impactul de solidaritate faţă de o extrem de gravă problemă a secolului XXI dintre preşedinte şi concetăţenii săi ar fi fost maxim. Aşa, după nişte cuvinte postate pe o reţea de socializare, parcă îmi vine să cred că emoţia, empatia cu rudele victimelor, contează mai puţin...

P.S. Excepţia de la mesajele trimise pe twitter sau facebook a făcut-o preşedintele Franţei, François Hollande, care, a citit o declaraţie la televiziunea franceză, unde a spus, printre altele:
"Întreaga Franță se află sub amenințarea terorismului islamist".

Nu doar Franţa, monsieur le president!...


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și