┼×i ├«n acest an, au participat o mul┼úime de forma┼úii (├«n total 24 trupe, nu cu mult mai pu┼úine dec├ót la Festivalul de datini de iarn─â ÔÇ×Marma┼úiaÔÇŁ), venite at├ót din satele zonei, c├ót ┼či din alte jude┼úe ale ┼ú─ârii precum ┼či din Ucraina. Actan┼úii au etalat cele mai frumoase ┼či arhaice costume ┼či m─â┼čti de iarn─â care se mai pot vedea ├«n acest col┼ú de lume: ├«ncep├ónd de la costuma┼úiile ┼či instrumentele muzicale ale hu┼úulilor (cobor├ó┼úi parc─â din Tirol) ori ale locuitorilor de pe valea Ruscovei ┼či p├ón─â la superbii ┼či multicolorii Draci ┼či Irozi de la Bistra ┼či Valea Vi┼čeului, ucrainienii au fost ├«n multe privin┼úe exemple de urmat pentru ceilal┼úi p─âstr─âtori de tradi┼úii hibernale.
├Ämbucur─âtor, presa nu a avut nevoie de completarea unei Cereri de acreditare, precum la Festivalul de Datini de Iarn─â ÔÇ×Marma┼úiaÔÇŁ organizat de c─âtre Prim─âria Sighet (cerere cuplat─â cu copii dup─â legitima┼úia de pres─â ┼či dup─â actul de identitate, cu inserarea inclusiv a num─ârului legitima┼úiei de pres─â, respectiv al faxului redac┼úiei)! Trebuie spus c─â prim─âria sighetean─â nu este singura rupt─â de realitate, acest model de acreditare tip nord-coreean fiind utilizat ┼či de al┼úi organizatori de ÔÇ×festivaleÔÇŁ de prin scumpa noastr─â ┼úar─â. Ceea ce nu ┼čtiu ace┼čtia este c─â ├«n prezent (suntem ├«n 2014!) exist─â mii de freelanceri care asigur─â fluxul de informa┼úii, fotografii ┼či film─âri pentru o mul┼úime de ziare, televiziuni sau agen┼úii de pres─â, profesioni┼čti care nu au nevoie (┼či nici nu de┼úin) de legitima┼úii de pres─â ori de faxuri. ┼×i dac─â tot am pomenit de faxuri, trebuie spus c─â a┼ča ceva nu mai posed─â ├«n ziua de azi nici m─âcar CNN, New York Times, The Independent sau France Press. Verificat!
Adev─ârul este c─â organizarea unui festival nu este u┼čoar─â, fiind necesare fonduri substan┼úiale. ├Äncep├ónd de la pre┼úul covorului ro┼ču ┼či p├ón─â la scena profesional─â (tariful poate atinge 2500 euro pe zi), frumoasele focuri de artificii (pre┼úul mediu este 1000 euro pentru 5 minute) ori concertele cu arti┼čti consacra┼úi (├«n 2011, Andra solicita pentru un spectacol tariful de 3000 euro, Aurel T─âma┼č ÔÇô 2500, Ducu Bertzi, CRBL ┼či Alexandra Ungureanu - c├óte 1500, vezi aici o list─â de pre┼úuri). A┼čadar, este nevoie de mul┼úi bani, pe care nu-i are chiar oricine...
Revenind la Festivalul ucrainean, trebuie spus c─â, de┼či nu ┼či-a permis minun─â┼úiile ├«n┼čirate mai sus, a fost totu┼či cea mai colorat─â s─ârb─âtoare colectiv─â a iernii 2013-2014 v─âzut─â la Sighet, cu toate c─â nu pare s─â fi fost sus┼úinut de autorit─â┼úile locale (care au lipsit cu des─âv├ór┼čire de la biseric─â ┼či de la parada ce a str─âb─âtut centrul ora┼čului).
Nutresc speran┼úa c─â organizatorii vor reu┼či la anul s─â fac─â publicitate evenimentului din timp ┼či pe toate canalele media disponibile. Ar fi timpul ca ┼či ucrainienii din Maramure┼č s─â-┼či valorifice la un nivel superior tradi┼úiile, a┼ča cum fac deja de mai mult timp maghiarii transilv─âneni, ┼čvabii b─ân─â┼úeni sau hu┼úulii bucovineni.
Oricum, felicitări participanţilor pentru frumosul spectacol oferit!

Vezi aici o galerie foto de la festival.

Citește și

loading...