ÔÇ×Cadourile oferite cel mai frecvent cu ocazia zilei de 8 Martie sunt florile. Urm─âtoarele men╚Ťiuni ale responden╚Ťilor c├ónd vine vorba de cadouri date de Ziua Femeii sunt: parfumuri, dulciuri, m─âr╚Ťi╚Öoare ╚Öi articole vestimentare. 85% dintre intervievate declar─â c─â ele, de obicei, primesc cadouri de Ziua Femeii. Procentul celor care sus╚Ťin c─â primesc cadouri este ├«n cre╚Ötere direct propor╚Ťional─â cu nivelul de educa╚Ťie al respondentelor. Acestea men╚Ťioneaz─â printre tipurile de cadouri primite, ├«n primul r├ónd, florile; alte men╚Ťiuni sunt: parfumuri, articole vestimentare, dulciuriÔÇŁ, sus╚Ťin realizatorii cercet─ârii.

Preferin╚Ťele femeilor ├«n ceea ce prive╚Öte cadourile primite cu ocazia zilei de 8 Martie corespund, ├«n mare, cu ceea ce primesc deja; ele ├«╚Öi doresc s─â le fie oferite flori, bijuterii, parfumuri, obiecte vestimentare, cosmetice. 1% dintre respondente amintesc (prima ╚Öi a doua men╚Ťiune) c─â ╚Öi-ar dori s─â primeasc─â apreciere, ├«n╚Ťelegere, iubire cu ocazia Zilei Femeii.

Potrivit studiului, principalul mod de a s─ârb─âtori Ziua Femeii este ie╚Öitul ├«n ora╚Ö, pentru 38% dintre participan╚Ťii la studiu; aproape un sfert dintre intervieva╚Ťi men╚Ťioneaz─â c─â s─ârb─âtoresc 8 Martie acas─â, cu familia (24%), iar aproximativ o cincime declar─â c─â s─ârb─âtoresc aceast─â zi primind sau oferind cadouri sau flori (19%).

B─ârba╚Ťii fac cadouri cu aceast─â ocazie ├«ntr-o propor╚Ťie mai mare dec├ót femeile, responden╚Ťii cu v├órsta p├ón─â ├«n 50 de ani ├«ntr-un procent ridicat fa╚Ť─â de cei cu v├órsta peste 51 de ani ╚Öi responden╚Ťii cu studii superioare ÔÇö ├«ntr-o propor╚Ťie mai mare dec├ót cei cu studii elementare.

Participan╚Ťii la studiu din categoria de v├órst─â 36 ÔÇö 50 de ani ╚Öi cei cu studii superioare men╚Ťioneaz─â ├«ntr-o propor╚Ťie mai ridicat─â dec├ót cei din alte categorii de v├órst─â ╚Öi cu niveluri mai sc─âzute de educa╚Ťie c─â obi╚Önuiesc s─â cumpere cadouri so╚Ťiilor sau iubitelor lor.

Responden╚Ťii cu studii superioare cump─âr─â cadouri de 8 Martie mamelor lor ├«ntr-o propor╚Ťie mai ridicat─â dec├ót cei cu studii elementare sau medii. ├Än schimb, propor╚Ťia celor care ofer─â cadouri fiicelor lor cre╚Öte invers propor╚Ťional cu nivelul de educa╚Ťie. Procentul celor care ofer─â cadouri de Ziua Femeii prietenelor este mai ridicat─â ├«n r├óndul femeilor dec├ót ├«n r├óndul b─ârba╚Ťilor ╚Öi ├«n regiunile Sud ╚Öi Moldova dec├ót ├«n Transilvania.

Cercetarea mai arat─â c─â b─ârba╚Ťii cump─âr─â colegelor lor de serviciu cadouri de 8 Martie ├«ntr-o propor╚Ťie mai ridicat─â dec├ót respondentele. Procentul celor care ofer─â cadouri de Ziua Femeii colegelor cre╚Öte direct propor╚Ťional cu nivelul de educa╚Ťie, iar procentul care fac acest gest este mai crescut ├«n Sud, comparativ cu Transilvania ╚Öi Moldova. Vecinelor le sunt cump─ârate cadouri de 8 Martie ├«ntr-o propor╚Ťie mai ridicat─â de responden╚Ťi cu v├órsta ├«ntre 51 ╚Öi 65 de ani.

De asemenea, opt din zece responden╚Ťi consider─â c─â femeile au nevoie de o zi special─â pentru a fi s─ârb─âtorite, iar procentul celor care cred acest lucru este ├«n cre╚Ötere direct propor╚Ťional─â cu v├órsta responden╚Ťilor. De asemenea, participan╚Ťii la studiu din mediul rural sunt mai ├«nclina╚Ťi s─â r─âspund─â c─â femeile au nevoie de o zi special─â pentru a fi s─ârb─âtorite comparativ cu cei din mediul urban.

Cercetarea a fost realizat─â pe 1 ╚Öi 2 martie, pe un e╚Öantion total de 1.515 subiec╚Ťi cu v├órsta de peste 18 ani, reprezentativ pentru popula╚Ťia adult─â din Rom├ónia. Marj─â de eroare este de plus/minus 2,5%. Studiul a fost realizat prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Citește și

loading...