"Statul român a alocat, în 2015, pentru minorități, 91,4 milioane de lei, o sumă mai mare cu 10 milioane de lei decât anul trecut, în condițiile în care numărul etnicilor aparținând minorităților naționale a scăzut, potrivit ultimului recensământ. Din această sumă, UDMR primește 19,7 mil de lei, mai mult decât anul trecut când a primit 18,5 milioane de lei, în condițiile în care Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, care îi reprezintă pe cei 400.000 de români din cele trei județe, are finanțare zero. În privința fondurilor alocate de Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni celor aproximativ 10 milioane de români de pretutindeni, acestea sunt de doar circa 8,8 milioane, mai puțin de jumătate decât primește UDMR", a susținut Eugen Popescu.

Acesta a adăugat că, în țara noastră, sunt mii de fundații ale etnicilor maghiari, care sunt finanțate atât de statul român, cât și de statul ungar și de autoritățile locale. În ceea ce privește finanțările primite de românii din afara granițelor de la statele în care trăiesc, președintele executiv al FNRP a spus că acestea sunt foarte reduse și, în unele cazuri, inexistente.

"De exemplu, cei o jumătate de milion de români din Ucraina primesc sub 88.000 de lei de la statul ucrainean, în timp ce România acordă Uniunii Ucrainenilor din România 7,4 milioane de lei, în condițiile în care numărul ucrainenilor din țara noastră este de circa 60.000 de persoane. În timp ce 160.000 de etnici români din Bulgaria nu primesc niciun leu de la guvernul statului vecin, cei 10.000 de bulgari din România primesc de la statul român circa 3,52 milioane de lei", a spus Eugen Popescu.

El consideră că este "o discriminare teribilă și nedreaptă în modul în care statul român tratează minoritățile din România și românii minoritari din jurul frontierelor".

"Sunt lucruri care au în spate un interes pe care nu-l cunoaștem, sunt instituții care doresc ca românii să dispară, atât din afara frontierelor, cât și de aici, din inima României. (...) Parcă avem ceva cu propriul popor, parcă vrem să-l distrugem, nu știu ce e în mintea politicienilor români. Drama devine vizibilă în aceste comunități, este o dramă pentru cei care o trăiesc și acești români se îndepărtează de România", a conchis președintele executiv al FNRP.

Prezent la dezbaterea pe această temă, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat că diferența în ceea ce privește finanțările acordate de statul român minorităților și românilor din afara granițelor este "nefirească" și aceste probleme își au originea în lipsa de strategie.

"Este absolut inacceptabil să constați că diferența între finanțarea minorităților din România și a etnicilor români din străinătate se află într-un raport de 10 la 1. Este o diferență de-a dreptul nefirească. Aproape m-am rușinat. Sunt lucruri pe care nu putem spune că nu le vedem, sunt chestiuni care astăzi își au originea într-o superficialitate de proiect", a conchis Cristian Diaconescu.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și