Stefan Buciuta, deputat de Maramureş din partea minorităţii ucrainene în mandatul 2008-2012, a fost găsit vinovat de trafic de influenţă anul trecut, după ce şi-a angajat fiica la biroul său parlamentar, aceasta obţinând astfel venituri de aproape 60.000 de lei. La acel moment, Buciuta a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Decizia dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) nu era definitivă şi putea fi contestată atât de Buciuta, cât şi de procurori, la completul de cinci judecători ai instanţei supreme. Prin sentinţa ICCJ i-au fost interzise mai multe drepturi lui Buciuta, respectiv cel de a fi “ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice”, cel de “a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat” şi cel de a “ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii”. Buciuta a contestat decizia, astfel că în urmă cu câteva zile a venit sentinţa definitivă. Apelul formulat de fostul deputat a fost respins pe motiv că solicitarea este nefondată.

Şi-a angajat fiica la biroul parlamentar

Stefan Buciuta a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, în 1 noiembrie 2013. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Stefan Buciuta, deputat în legislatura 2008-2012, a formulat la Camera Deputatilor o cerere de angajare a fiicei sale şi apoi a avizat contractul de munca pe perioada determinată (decembrie 2008 - septembrie 2012), “în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta în cuantum de 59.499 lei”. Stefan Buciuta a fost deputat din partea minorităţii ucrainene în Camera Deputaţilor, în mandatul 2008-2012. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa, în 27 septembrie 2013, că a cerut Parchetului instanţei supreme să îl cerceteze pe fostul deputat Stefan Buciuta, pentru conflict de interese, întrucât şi-a angajat fiica la biroul sau parlamentar, din 2008 până în 2012. Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, Stefan Buciuta a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă al fiicei sale, prin care aceasta a fost angajată, în perioada 15 decembrie 2008 - 14 septembrie 2012, în funcţia de expert în cadrul biroului său parlamentar, în Circumscripţia electorală nr. 27 Maramures - Colegiul uninominal nr. 7.

“Era permisă angajarea rudeniilor...”

Contactat telefonic, Ştefan Buciuta a declarat că mizează pe o modificare a legislaţiei, mai ales că fapta de care este acuzat s-a produs înainte de introducerea stării de incompatibilitate, susţine fostul deputat al ucrainenilor. “Odată cu refuzul apelului, rămâne sentinţa de un an de închisoare cu suspendare. Aştept acum modificarea legislaţiei. Cel puţin asta se discută. În afară de mine, mai sunt alţi 100 colegi aflaţi în situaţii de conflict de interese. E vorba despre faptul că aceste conflicte de interese să fie trecute de la “penal” la “civil”. În acest caz, s-ar plăti amendă civilă în loc de condamnare penală. În plus, în cazul meu, fapta s-a produs în 2012. Doar din 2013, din vară, s-a schimbat statutul parlamentarilor în privinţa angajării rudeniilor. Până atunci nu era o problemă în angajarea la birourile parlamentare a rudeniilor”, a declarat Ştefan Buciuta.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și