Astfel, la invitaţia Şcolii Populare de Arte “Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, Centrul Cultural Sighetu-Marmaţiei, judeţul Maramureş, a prezentat vernisajul Salonului anual al Cenaclului de pictură al Centrului, lansarea volumului de poezie „Rugă de veci” de Dorel Todea, în ediţie bilingvă, româno-franceză, tradus de Gafia Galay şi Jean-Luis Chancerel (Elveţia) şi un spectacol de folclor susţinut de soliştii Ileana Matus şi Mihai Chiş, grup muzical din cadrul renumitului Ansamblu “Mara”.

Evenimentul, prezentat cu rafinament şi inspiraţie de actorul Petre Băcioiu, a debutat cu un cuvânt de întâmpinare pentru oaspeţi, al managerului Şcolii Populare de Arte, Vasile Corpodean, care a elogiat buna colaborare dintre cele două instituţii de cultură, care se întinde pe o perioadă lungă de timp - prin numeroase expoziţii, dar şi alte acţiuni precum, mai recent, o tabără de pictură organizată la Sighetu-Marmaţiei, în 2014. “Eu le mulţumesc pentru încrederea pe care o au în noi şi pentru prietenia pe care ne-o poartă,” a mai spus managerul instituţiei clujene de cultură.

La rândul său profesorul Ioan Dorel Todea, purtătorul de cuvânt al Centrului Cultural Sighetu-Marmaţiei a prezentat Cenaclul de pictură al Centrului, care reuneşte în rândurile sale pictori care deţin studii de specialitate din zona Sighetului, formând o mişcare de arte plastice foarte bine conturată: “Sunt oameni care iubesc pictura şi s-au grupat în jurul nostru, iar cinci dintre ei sunt membri ai Uniunii Artiştilor Plastici, au expus mult la Sighet, Baia Mare, Satu Mare, Bucureşti, Braşov, în străinătate şi au luat şi premii la diferite expoziţii”.

Dintre expozanţi, majoritatea lor fiind prezentă la vernisaj, Todea a subliniat personalitatea lui Aurel Dan, “de departe cel mai important pictor din Maramureşul Istoric, cu zeci de tablouri în străinătate, mai ales în Franţa”, a lui Valentin Rozsnay, la rândul său “cu premii internaţionale, câştigate” sau a Silviei Boar, “poate cea mai feminină din punctul de vedere al tehnicii picturale”.

Apoi, a făcut o scurtă caracterizare, reuşită şi cuprinzătoare, a celorlalţi artişti sigheteni care au expus lucrări la Galeria “Arte”: Gabriel Cociuba, Lugojan Caius, Ioan Muntean, Ileana Pipaş, Gabriel Prundeanu, Cristina Şolea, Ioana Vraja, Robert Zolopcsuk. “Noi avem două săli, mai mari decât aceasta, dar ne bucurăm că suntem în inima Clujului şi - mult mai mult - că suntem în inima dumneavoastră,” a încheiat Todea. A sosit apoi rândul lui Dan Pralea, managerul Centrului Cultural Sighetu-Marmaţiei.

Acesta a subliniat, în ton cu colegii săi faptul că „pentru noi e o onoare că suntem găzduiţi în inima Transilvaniei, Capitală Culturală Europeană, pe când noi suntem Capitală Voevodală...” Cuvinte emoţionante a mai rostit şi conf. univ. Nicolae Hodor, preşedintele Asociaţiei Maramureşenilor din Cluj-Napoca, care a făcut un scurt istoric al colaborărilor asociaţiei cu artiştii Sighetului. A urmat lansarea cărţii “Ruga de veci”, a poetului Ioan Dorel Todea, carte prezentată în premieră la Cluj-Napoca, înaintea lansării ce va avea loc la Sighetu-Marmaţiei şi, la toamnă în Elveţia, la Laussane şi Berna, prilej cu care actorul Petre Băcioiu a recitat, în limbile franceză şi română trei poezii din volum. A urmat un adevărat regal folcloric, susţinut de interpreta Ileana Marcus, o militantă acerbă pentru păstrarea tradiţiilor populare, acompaniată de Mihai Chişu, unul dintre cei mai importanţi violonişti din Maramureş şi de Ioan Godja, la zongoră, un alt rapsod de marcă al zonei.

La finalul evenimentului, părintele ortodox Ioan Bizău, originar din Ieud, localitate aflată în vecinătatea Sighetului, a subliniat valoarea solistei care, prin interpretarea sa de excepţie, i-a amintit de minunatele cântece ale regretatei Tatiana Mihali. Însă, momentele trăite la Galeria “Arte” din seara de luni inspirându-i părintelui Bizău şi comparaţii neaşteptate, cum ar fi legătura dintre varietatea şi originalitatea cântecului maramureşean şi o altă formă majoră de manifestare, muzica de jazz. Vernisajul, lansarea de carte şi spectacolul folcloric s-au încheiat – aşa cum o cere tradiţia maramureşeană – cu degustarea unor păharele de horincă, iar concluzia i-a aparţinut, în versuri, lui Ioan Dorel Todea: “Bună-i horinca - de pere, de mere, de prună/ Dac-o bei cu voie bună!”

Vasile Corpodean, managerul Şcolii Populare de Arte "Tudor Jarda" Cluj

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și