Conform observatornews.ro, nu este vorba de un atac intenţionat sau o greşeală din partea ruşilor.

GeoConfirmed, un grup de analişti de informaţii din surse deschise, a publicat marţi seară pe platforma X, fosta Twitter, o analiză în care susţine că a geolocalizat împreună cu alţi colaboratori locul unde s-a prăbuşit drona, mai exact pe malul românesc al Dunării. Coordonatele oferite sunt: 45.328864, 28.803601.

În plus, analiştii au găsit şi alte dovezi precum discuţii în grupuri de Telegram ale localnicilor ucraineni unde o persoană susţine că o dronă Shahed a fost "lovită" (n.r. de apărarea ucraineană) și "a zburat în România".

În ciuda diferitelor declaraţii ale autorităţor de la Bucureşti, analiştii susţin că, pe baza diferitelor investigațiilor efectuate de diferiți experţi în geolocalizare, pe baza informaţiilor din sursă deschisă despre sistemul de operare al dronelor Shahed şi pe baza informaţiilor că ucrainenii sunt capabili să doboare sau să lovească numeroase drone Shahed, este "foarte probabil că o dronă rusească Shahed s-a prăbușit și a explodat în România, cel mai probabil după ce a fost lovită de apărarea aeriană ucraineană". Iar în ceea ce priveşte neconcordaţa între ce spun oficialii ucraineni şi cei români, grupul a conchis că "pe baza investigației noastre, declarația ucrainenilor este cea corectă".



Expert german: "O dronă rusească a lovit teritoriul NATO. Toți cei implicați ridică din umeri"

Analistul militar german, Julian Röpcke, jurnalist la Bild şi un puternic susţinător al Ucrainei, a comentat dur analiza celor de la GeoConfirmed: "O dronă rusească kamikaze lovește teritoriul NATO și toți cei implicați doar ridică din umeri".



Analiza GeoConfirmed este susţinută de un ofițer militar ucrainean (în rezervă) care publică în mod frecvent pe Twitter comentarii, analize şi informaţii despre războiul din Ucraina, sub pseudonimul Tatarigami. Acesta a obţinut imagini din satelit şi în urma unei cercetări a stablit că incidentul a avut loc pe teritoriul României, ba chiar a mers mai departe şi "a identificat cu precizie locul impactului".



"Am obținut cu succes imagini din satelit care acoperă parțial regiunea din România unde, în dimineața zilei de 4 septembrie, o dronă Shahed rusă s-a prăbușit și a explodat. Din păcate, norii au obstrucționat claritatea imaginii, făcând dificilă analizarea detaliilor. După o examinare atentă, nu am putut identifica urme de arsuri vizibile sau semne de pagube. Pentru a confirma acest lucru, am efectuat o comparație cu imagini anterioare din 3 septembrie.

Coordonatele au fost stabilite de echipa Geoconfirmed, care are un grad ridicat de încredere, pe baza unei cercetări amănunțite. Sunt foarte sigur că incidentul a avut loc pe teritoriul României... Explozia a avut loc cel mai probabil în apropierea unor copaci şi nu în ​​câmp deschis. Prin urmare ar putea fi nevoie să mai așteptăm câteva zile pentru ca imagini mai clare să fie disponibile înainte de a-mi putea confirma ipoteza", a scris Tatarigami.

Ucraina insistă că o dronă rusească s-a prăbușit în România, deşi toate autorităţile de la Bucureşti neagă
Presa ucraineană şi mai mulţi oficiali au distribuit filmări şi fotografii care ar fi surprins momentul în care drona rusească a explodat pe malul românesc al Dunării. Jurnaliştii din Ucraina ironizează reacţia oficialilor de la Bucureşti, care neagă incidentul. Poziția României, ţară membră în NATO, este "amorfă și fără coloană vertebrală", a criticat o publicaţie.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, Oleg Nikolenko, a declarat luni că una dintre dronele folosite de ruşi în atacul din cursul nopţii asupra portului ucrainean de la Dunăre Izmail a căzut pe teritoriul României. Ministrul Apărării de la Bucureşti a negat imediat informaţiile."Infirm în mod categoric că drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional al României".

Marţi, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat pentru Agerpres că "Ministerul Apărării a negat faptul că drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional şi a făcut-o în cunoştinţă de cauză, pentru că... suntem prezenţi prin tot ce înseamnă capabilităţi menite să avertizeze şi să monitorizeze situaţia din zonă, motiv pentru care informaţiile pe care noi le dăm sunt sub semnul acurateţii şi al corectitudinii din toate punctele de vedere."

Preşedintele Iohannis neagă incidentul, dar recunoaşte că atacurile ruşilor aproape de Dunăre sunt un motiv de îngrijorare."Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spaţiului nostru naţional, am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia: Nu a existat nimic ce a ajuns în România. Însă, da, suntem îngrijoraţi, fiindcă aceste atacuri au loc la o distanţă foarte mică de graniţa românească" a declarat marţi şi Klaus Iohannis. Şi premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că nu se confirmă informaţiile referitoare la dronele care ar fi căzut pe teritoriul României.


Preluare: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și