În cursul dimineții s-a reușit deblocarea cursului de apă Mara, în zona localității Vadu Izei. În momentul de față, se intervine cu efective ale ISU Maramureș și SGA Maramureș pentru deblocarea unui tronson de circa 5 km lungime, unde din cauza blocajelor de ghețuri, apele s-au revărsat pe ambele maluri ale râului Iza, în localitatea Oncești, punând în pericol gospodăriile din zonă.

Intervențiile sunt făcute de echipe pirotehnice, prin dinamitarea capătului aval al blocajului de ghețuri.

Nici nu a inceput primăvara, ccă deja în Maramureș ploile au început să dea bătăi de cap autorităților. La Oncești, potrivit declarațiilor făcute de către prefectul Sebastian Lupuț, pentru infomm, avem câteva gospodării inundate, la fel câteva zeci de hectare de teren. Â

Luput a precizat ca Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Maramures va incerca sa arunce gheata in aer, pentru a putea debloca râul Iza si limita astfel pagubele. Probleme din cauza apei sunt și la Vadu Izei, dar și la Ferești.

Apoi, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a vorbit despre incidente care au avut loc seara trecută la Cavnic. El a spus: “Maramureșul este sub cod galben de inundații . Pe râurile Cavnic, Mara, Firiza, Iza sau Cosău se înregistrează depășiri ale cotelor de apărare. Pe râul Ruscova avem cod portocaliu și depășiri ale cotelor de inundație.

Am avut și incidente în zona Cavnic, unde o viitură a angrenat o mică avalanșă, dar s-a intervenit prompt pentru înlăturarea obstacolelor de pe drumul județean 186.Administrațiile locale și, mai ales primarii, sunt în alertă și pregătiți pentru intervenții”.

Prefectul Sebastian Mihai Lupuț, alături de echipe ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Maramureș și ale Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș, s-a deplasat în această dimineață în teren pentru a reduce efectele creșterii nivelului apelor și ale blocării cursurilor de apă cu poduri de gheață.

Citește și

loading...