În cadrul activităților coordonate de Serviciul de Ordine Publică și realizate cu sprijinul polițiștilor specializați în investigarea criminalității economice, de investigații criminale și arme, explozivi și substanțe periculoase, a fost verificat modul de respectare a prevederilor legale de către agenți economici care au ca obiect de activitate domeniul silvic. Au fost efectuate verificări atât în ceea ce privește depozitarea, prelucrarea, sortarea și comercializarea materialului lemnos, cât și transportul acestuia, la agenți economici cu sediul social în județul Maramureș și puncte de lucru pe raza județelor Suceava și Satu Mare.

În urma controalelor efectuate, polițiștii au aplicat 42 de sancțiuni contravenționale prevăzute de Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice. Valoarea amenzilor aplicate a depășit suma de 150.000 de lei. Totodată, polițiștii au confiscat 356,54 mc material lemnos, provenit din activitate ilicită a agenților economici verificați.

Polițiștii au constatat două infracțiuni de fals informatic și au întocmit dosare penale în care se continuă cercetările ca urmare a constatării faptului că doi agenți economici de pe raza orașului Borșa ar fi introdus în sistemul informatic SUMAL 2.0, date nereale privind proveniența, cantitatea, destinația și trasabilitatea materialului lemnos.

Polițiștii rutieri ai Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș, Satu Mare și Suceava, implicați în aceste activități pe anumite tronsoane de drum au oprit pentru verificări 537 de vehicule. Neregulile constatate au fost sancționate prin aplicarea a 439 de sancțiuni contravenționale a căror valoarea a depășit 178.000 de lei. Polițiștii au reținut 24 de permise de conducere și șapte certificate de înmatriculare. De asemenea, a fost constatată o infracțiune comisă la regimul circulației rutiere.

În cadrul aceleiași acțiuni, polițiștii au pus executare 14 mandate de percheziții la domiciliile, sediile sociale și punctele de lucru ale unor persoanel fizice și juridice bănuite de comiterea de infracțiuni silvice.

Perchezițiile au fost efectuate sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, într-un dosar penal având ca obiect presupusa comitere a infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, folosire fără drept a dispozitivelor speciale de marcat sau cu nerespectarea reglementărilor specifice în vigoare și fals informatic.

În fapt cercetările efectuate până în prezent au condus la suspiciunea rezonabilă că în perioada iunie-august 2023, respectiv octombrie-noiembrie 2023, în fondul forestier situat în Cantonul 21 Dosul Tăului, de pe raza Ocolului Silvic Vișeu de Sus, s-ar fi efectuat marcări ilegale de arbori, s-ar fi tăiat ilegal și sustras 151 arbori și s-ar fi emis de către personalul silvic avize de însoțire a materialului lemnos pentru 43 arbori tăiați ilegal și sustrași, fiind consemnată în mod fals proveniența acestora. Prejudiciul cauzat fondului forestier național, prin activitățile infracționale, este în valoare de 175.439,68 lei.

Polițiștii angrenați în activități, cu sprijinul lucrătorilor silvici, au identificat și inventariat cantitatea de 123,35 mc material lemnos, urmând a se stabili proveniența acesteia. De asemenea au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor dispozitive speciale de marcat, vopsele folosite în procedura de marcare și înscrisuri în legătură cu activitatea infracțională.

La activități au participat jandarmi și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Maramureș.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și