Pornind de la întâmplări reale din viața evreilor sigheteni, prof. Gheorghe Todincă, directorul Muzeului Maramureșului, a subliniat într-un mod convingător semnificația evenimentului. Preşedinte Comunității evreiești, ing. Markus Hari a prezentat date concrete cu situația evreilor deportați, care au rămas în viață din lagărele de exterminare, s-au reîntors în Maramureș ori s-au stabilit în SUA sau alte țări din Europa.

Amfitrionul evenimentului, Spiridon Pralea, managerul Centrului cultural a prezentat un scurt istoric a textului piesei JANKA, interpreții și realizatorii spectacolului.

Piesa evocă ororile regimului nazist și drama trăită de milioanele de evrei care au trăit coșmarul lagărelor de concentrare. Personajul Janka Festinger, s-a născut la Sighet și povestea ei a rămas, spusă de copiii ei David și Oscar Speace, într-un documentar artistic, în piesa care îi poartă numele. Textul a fost dramatizat și montat în regia artistică (decor, muzică și lumini) a lui Dorel Todea.

Artistele care au dat viață personajului sunt : Ioana Vraja (Janka la maturitate), Alina Marina (Janka în lagăr), Adela Neag (Janka la vârsta căsătoriei), Denisa Vraja (adolescentă la Sighet) iar prologul spectacolului a fosti interpretat de Dorel Todea, aducându-l în scenă pe Oscar-fiul .

Cei prezenți au răsplătit cu aplauze îndelungate (având lacrimi în ochi) actorii unui spectacol de referință în teatrul sighetean și nu numai!

Citește și

loading...