Solicitarea a fost trimisă autorităților locale sighetene la ultima ședință de Consiliu Local și s-a bucurat de susținerea aleșilor municipali, însă mai trebuie făcuți niște pași până la atingerea dezideratului. “Cu binecuvântarea PS Iustin, am înaintat la Primăria Sighetu Marmației cererea de a prelua fosta Școală nr. 11 (n.red. – care a funcționat ca structură a Școlii nr. 2). Aceasta este în stare avansată de degradare. Nu a mai funcționat de aproape un an, iar acum are inclusiv ferestrele sparte”, a argumentat, pentru AxaNews.ro, Mădălin Bontoș, preotul paroh din Câmpu Negru.

Trei componente – cultural, social și pastoral

Intenția este de a utiliza spațiul în prezent dezafectat. “Clădirea este situată în vecinătatea bisericii noastre, care este cunoscută ca Biserica Copiilor în Sighetu Marmației. Am vrea să realizăm un centru social, cultural și pastoral. Centru cultural, pentru a organiza diverse activități pe această componentă. Social, pentru a veni în sprijinul persoanelor vârstnice sau a celor care au nevoie de ajutor. Pastoral, pentru a face cateheză cu tinerii din parohie. Totodată, putem să realizăm un afterschool și o cantină socială. Încă nu știm ce fonduri putem accesa pentru realizarea acestui centru. Primul pas a fost să salvăm clădirea. Am fost în ședința de Consiliu Local și am primit un acord de principiu, iar în următoarea ședință, consilierii locali vor aproba dacă o vom primi cu titlu gratuit sau cu concesiune. PS Iustin și primarul au vizitat școala și au constatat situația de la fața locului. Suntem prima parohie din Sighetu Marmației care vine cu o astfel de inițiativă”, a explicat preotul paroh.

Astfel, odată cu implementarea acestui proiect, municipiul Sighetu Marmației ar putea călca pe urmele reședinței de județ. În Baia Mare, există deja parohii unde s-au amenajat centre sociale, cu componente culturale și pastorale, unde se desfășoară activități felurite. Cel mai cunoscut exemplu este Parohia Sfântul Iosif Mărturisitorul, care a dezvoltat, pe lângă Bisericuța de Lemn din centrul municipiului Baia Mare, un centru în care acțiunile caritabile se țin lanț, iar cei aflați în situații de risc social primesc, astfel, sprijin, masă caldă și ajutoare.

Citește și